Politiet innrømmer at de vet for lite om ID-kriminalitet

Politiet innrømmer at de har hatt manglende forståelse for hvor stor skade ID-kriminalitet kan gjøre. Kjetil Birkeland oppdaget at det ble søkt om forbrukslån i åtte forskjellige banker i hans navn.

Politiet innrømmer at de har hatt manglende forståelse for hvor stor skade ID-kriminalitet kan gjøre.

SE KLIPPET: Kjetil Birkeland opplevde at noen stjal identiteten hans.

ID-kriminalitet, når det svindles med hvem du er i vinnings hensikt, er et omfattende problem. Politiet innrømmer at de ikke har tatt denne formen for kriminalitet på alvor.

Ingen vet omfanget av ID-kriminaliteten, kun at det er et stort og økende problem.

Tilbake sitter det noen ofre.

Kjetil Birkeland er en av dem. Han har fått det hele på avstand nå, men papirbunken minner ham på hvordan det er å oppleve at en annen stjeler din identitet.

– Etter hvert ble det søkt om forbrukslån i mitt navn i åtte forskjellige banker via fem forskjellige kreditorselskap. Alle i mitt personnummer, sier Birkeland til NRK.

Mangler kompetanse

Politiet mangler tekniske verktøy og kompetanse, innrømmer politiet selv.

– ID-kriminalitet i norsk politi i dag har ikke noe stort fokus. Det er en manglende forståelse for hva skadepotensialet kan være. Samtidig har de ikke fått hverken verktøy eller kompetansen til å gjøre noe konkret med det, sier politiinspektør Håvard Seinbakk Nordbø i politidirektoratet.

Listen som skal beskrive den nedslående politiinnsatsen mot ID-krim, er lang.

– Målet vårt er å få en sikker og effektiv ID-kontroll, problemet er at vi mangler verktøy for å kontrollere identitet. Vi har ikke hverken software, eller teknisk utstyr for å kunne gjøre det på en god måte, sier Nordbø.

Artikkelen fortsetter under bildet.

ID-kriminalitet

Dette er bilde av en mann, idet han fotograferer posten til en eldre dame (86). Nær en million kroner klarte han å tappe kontoen hennes for, før han ble tatt.

Tappet konto

Til nå har det ikke vært noen plan for å jobbe med ID-krim i politiet. Det har vært opp til enkelte ildsjeler, som Anders Beck ved Sentrum politistasjon i Oslo. Han leder en ID-krimgruppe, og det de finner er grovt.

– Vi har hatt en sak der fornærmede var 86 år. Hun hadde en del penger på sparekonto, og det ble bestilt nettbank i hennes navn, sier Beck.

Nær en million kroner klarte han å tappe kontoen hennes for, før han ble tatt.

Kjetil Birkeland reagerte raskt nok, og tapte ikke penger. Men fikk seg en støkk.

– Det er ekkelt og skummelt at det skjer så lett. Jeg hadde hverken mistet lommeboken eller vært ute og reist, sier han.

Politidirektoratet har fått penger på årets budsjett for å jobbe langsiktig med ID-kriminalitet.

Målet er sikrere og bedre ID-kontroll, for å bekjempe id kriminalitet. Det er på høy tid, ifølge politiet.

– Det er ikke lett

Hvis man blir utsatt for identitetstyveri må man handle raskt. sier Trude Talberg-Furulund i Datatilsynet.

– Det er det viktigste. Jeg ville først anmeldt dette til politiet.

– Men politiet sier de ikke har kompetansen til å håndtere disse sakene?

– Ja, det er problematisk at man er alene. Jeg vil anbefale å skrive ned hva som har skjedd, hvordan det har skjedd og ta kontakt med alle man har et kundeforhold til, sier Talberg-Furuland.

Trude Talberg-Furulund
Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen / Pressefoto

Hun mener folk bør bli mer klar over at man deler personopplysninger i enormt mange kanaler.

– Det er ikke alle som tenker over alle de stedene man legger igjen spor, for eksempel på sosiale medier. Det er absolutt mulig at noen samler informasjon, og bygger en profil om deg, sier Talberb-Furuland.

– Er folk slepphendte med å oppgi personopplysninger?

– Jeg tror mange ikke ser helheten i alle stedene man legger igjen personopplysninger, i alt fra søppelkasser til sosiale medier. Jeg tror man må våkne opp og se hvor mye man deler, og i hvor mange kanaler. Da vil man kanskje få en oppvekker, sier hun.

– Hvordan kan man beskytte seg best mulig?

– Man bør tenke gjennom hvor man deler opplysninger. Man bør for eksempel benytte seg av personverninnstillinger i sosiale medier og passe på de transaksjonene man gjør, og hvor man har ID-papirene sine.

– Og tenk gjennom en ekstra gang før du kjøper produkter fra en nettside.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger