Hopp til innhold

– Det var veldig ubehagelig

Bjørn Bratlie kjøpte bil, datautstyr og mobiltelefoner - uten å vite det selv. I dag erkjente en 32-årig tiltalt å ha stått bak tyveri av Bratlies identitet.

Rettssak mot ID-tyver

Bjørn ble frastjålet identiteten

Vi er ikke vant med denne typen svindel, og oppgir personnummeret vårt helt ukritisk til fremmede.

Bjørn Bratlie, offer for ID-tyveri

Fem menn og en kvinne, fem av dem bosatt på Østlandet og en fra Sunnhordland, er tiltalt for grovt bedrageri og identitetstyveri. Banden skal ha skaffet seg flere luksusbiler som en del av storsvindelen de er tiltalt for.

I dag startet rettssaken i Bergen Tingrett. Fire av de tiltalte nektet for alt i retten i dag, men hovedmannen erkjente det aller meste.

– Veldig ubehagelig

Blant annet å ha svindlet Bjørn Bratlie, som fikk regning for en Mercedes, datautstyr og mobiltelefoner. Uten å ha kjøpt noe av det.

– Det var veldig ubehagelig. Jeg ble bekymret for hvilke økonomiske konsekvenser det ville ha for meg, og hva annet som var i vente, sier Bratlie.

9. januar slo politiet til mot et hotell i Bergen sentrum. Der fant de utstyr til å lage falske bankkort, og det de mener er bevis på grov svindel mot flere privatpersoner og firma på Øst- og Vestlandet.

Omfattende etterforskning

De seks som møtte i retten i dag er tiltalt for å ha lurt til seg verdier for flere millioner kroner.

– Politiet har hatt en omfattende etterforskning, og ser alvorlig på slike saker. Tap av personlig informasjon og ID-tyveri kan lett føre til store og uoversiktlige følger for de som blir rammet av det, sier aktor Bertil Rønnestad til NRK.

– Trengs strengere rutiner

Stadig flere blir utsatt for ID-tyveri, og i Bratlies tilfelle var det kun personnummeret som skulle til. Han mener rutinene må skjerpes.

– Vi er ikke vant med denne typen svindel, og oppgir personnummeret vårt helt ukritisk til fremmede. Det bør bli strengere rutiner rundt praksisen for bruk av personnummer, mener Bratlie.

Strafferammen i saken er på seks års fengsel, og saken er ventet å pågå i tingretten i 16 dager.