Hopp til innhold

Ingen forsvarsavklaring før helgen

STORTINGET (NRK): Etter det NRK forstår blir det ingen avklaring om langtidsplanen for Forsvaret fredag. Det er fortsatt uklart om Høyre, Frp og Ap får med seg sentrumspartiene på et bredt forlik.

Bakkemannskaper utfører teknisk sjekk på et Orion-fly på Andøya flystasjon

STRIDSSPØRSMÅL: Flystasjonen på Andøya er ett av flere betente spørsmål i forhandlingene om langtidsplanen for Forsvaret som pågår i Stortinget. Her utfører bakkemannskaper en teknisk sjekk på et Orion P-3N fra 333 skvadronen etter tokt på Andøya flystasjon.

Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvaret

Etter hektisk møtevirksomhet torsdag, møttes de parlamentariske lederne i Ap, Høyre, Frp, Sp, Venstre og KrF til nye forhandlinger om langtidsplanen for Forsvaret fredag morgen.

Etter det NRK får opplyst har også statsminister Erna Solberg (H) vært koblet inn i forhandlingene utover dagen.

Men partene når ikke fristen om å levere en innstilling fredag.

Komplisert

Regjeringens mål om et bredt forlik for langtidsplanen viser seg svært vanskelig å gjennomføre.

Sentrumspartiene steilet da Høyre, Frp og Ap ble enige om at milliardinvesteringene til maritime overvåkningsfly, ubåter og jagerfly ligger fast.

Dermed fortsatte de tre store forhandlingene alene, mens sentrumspartiene tok en timeout.

Siden Ap krever mer penger allerede fra 2017 for å støtte langtidsplanen, som går 20 år fram i tid, vil disse forhandlingene også påvirke budsjettsamtalene mellom regjeringspartiene og støttepartiene KrF og Venstre.

Som NRK erfarte i går er regjeringspartiene og Ap enige om rundt 400 ekstra millioner til Forsvaret neste år. De skal blant annet være enige om å beholde kystjegerkommandoen.

KrF og Venstre krever innflytelse

Ap skal også ha gått med på regjeringens forslag om å legge ned Andøya flystasjon. Ifølge avisen Fremover har det vært forhandlinger om hvordan man skal kompensere for arbeidsplassene som forsvinner fra kommunen om flystasjonen forsvinner.

I utgangspunktet mener både KrF og Venstre at Forsvaret får nok penger over 2017-budsjettet. Deres primærønske er å omprioritere penger slik at Hæren og Heimevernet får mer.

Men når Ap presser fram økt pengebruk allerede fra 2017, krever støttepartiene en hånd med på rattet når pengene skal fordeles.

Dersom de får gjennomslag for andre prioriteringer enn det Ap ønsker, kan det igjen føre til at Ap trekker sin støtte til langtidsplanen.

Å sikre flertall for langtidsplanen har med andre ord blitt en real nøtt for regjeringen.På overtid

Etter den formelle planen skulle innstillingen ha vært i havn fredag. Slik gikk det ikke. Den absolutte fristen går ut tirsdag, og det er trolig den partene sikter mot nå.

Etter det NRK får opplyst blir det pause i forhandlingene til KrFs landsstyremøte er ferdig lørdag ettermiddag.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger