Hopp til innhold

Ber barna holde seg borte fra allmøte - frykter sterke følelsesutbrudd

I dag er det ventet at forsvarskomiteen avgir sin innstilling om langtidsplanen til forsvaret. På Andøya holder lokalbefolkningen pusten og ber foreldre om å holde barna sine borte fra allmøtet der pressekonferansen vil bli vist.

Oversiktsbilde Andenes

I Andøy kommune er stemningen spent før Stortingets forsvarskomite kommer med sin innstilling.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

  • Siste: Etter det NRK forstår blir det ingen avklaring om langtidsplanen for Forsvaret i dag. De parlamentariske lederne har ikke kommet til enighet. Det er fortsatt uklart om Høyre, Frp og Ap får med seg sentrumspartiene til et bredt forlik.

I dag er det skjebnetime for Andøya-samfunnet i Vesterålen. I Forsvarets langtidsplan som ble presentert i juni, ble Andøya flystasjon foreslått nedlagt av regjeringen og i dag er det ventet at Stortingets forsvarskomite kommer med sin innstilling i saken.

– Stemningen er veldig intens. Folk er utrolig spente, sier innbygger Hilde Flobergseter og en av initiativtakerne bak aksjonsgruppa «Bevar Andøya flystasjon»

Regjeringen har selv beskrevet Andøya som det lokalsamfunnet som vil bli hardest rammet av nedleggingsforslagene i langtidsplanen.

Hilde Flobergseter, Bevar Andøya Flystasjon

Innbygger Hilde Flobergseter er en av initiativtakerne bak aksjonsgruppa 'Bevar Andøya flystasjon'.

Foto: John Inge Johansen/NRK

Flystasjonen er hjørnesteinsbedriften i den lille kommunen og blir den nedlagt, anslår kommunen at de vil miste rundt 1000 av 5000 innbyggere.

Forhandlet til langt på kveld

I går forhandlet de parlamentariske lederne på Stortinget til langt på kveld og i dag tidlig ble forhandlingene tatt opp igjen, men situasjonen er fortsatt uavklart.

De parlamentariske lederne var svært ordknappe da de kom ut fra møtet og situasjonen beskrives som vanskelig og uavklart.

Ifølge lekkasjene går det mot at flystasjonen legges ned og heller erstattes med en oppgradering av basen på Evenes hvor de framtidige overvåkningsflyene skal stasjoneres.

– Vi har fortsatt håp om at det kommer en avgjørelse i vår favør, sier Flobergseter.

Bakkemannskaper utfører teknisk sjekk på et Orion-fly på Andøya flystasjon

Andøya flystasjon er i dag base for de maritime overvåkningsflyene. Disse kan nå bli flyttet til Evenes.

Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvaret

Vil beskytte barna mot følelsesutbrudd

Utenriks- og forsvarskomiteen har frist på seg til fredag med å levere sin innstilling om langtidsplanen for Forsvaret. Men det er i praksis mulig å skyve på fristen.

Blir den ventede pressekonferansen avholdt i dag, har Flobergseter og de øvrige iniativtakerne for å bevare flystasjonen invitert lokalbefolkningen til fremvisningen av pressekonferansen.

I invitasjonen står det at dere ikke ønsker at barn skal tas med på dette allmøtet?

– Ja, det stemmer. Hvis vi får dårlige nyheter tror vi det kan komme sterke følelsesutbrudd. Folk kan være følelsesmessig sårbare og det ønsker vi ikke å utsette barna for. Vi ønsker å verne om dem og blitt enige om at dette skal være et arrangement for voksne.

Blir det derimot lagt fram et positivt resultat for Andøya sin del, vil det bli feiret med fyrverkeri.

– Da blir selvfølgelig barna invitert.

Tror på avklaring i dag

Samtidig som mange av innbyggerne på Andøya er nervøse, følger ordføreren i Evenes forhandlingene på Stortinget. Han håper hans kommune vil få den foreslåtte basen for overvåkningsflyene, selv om det måtte gå på bekostning av vesterålskommunen.

– Jeg tror det kommer en avklaring i dag og at komiteen ønsker å bli ferdig med dette før helga, sier ordfører Svein Erik Kristiansen i Evenes.

Mens Evenes-ordføreren er på Stortinget, holder Andøy-ordføreren Jonni Solsvik seg hjemme i dag.

– Min plass i dag er å være tilstede for innbyggerne her hjemme på Andøy.

Ordfører i Andøy, Jonni Solsvik (H)

Ordfører i Andøy, Jonni Solsvik (H), holder seg hjemme i kommunen i dag for å være tilstede for lokalbefolkningen.

Foto: Bjørn Tore Pedersen / NRK