Hopp til innhold

Fylkesrådsleder (Ap) – Jeg sitter med en ekkel følelse om Andøya

Etter det NRK kjenner til skal Arbeiderpartiet og regjeringspartiene ha blitt enige om å legge ned Andøya flystasjon. – Jeg sitter med en ekkel følelse, sier fylkesrådsleder Tomas Norvoll (Ap) og ber moderpartiet om en utsettelse i siste liten.

Norvoll

Fylkesrådsleder Tomas Norvoll (Ap) frykter hans moderparti har tatt en forhastet avgjørelse om Andøyas skjebne.

Foto: Øystein Nygård / NRK

Partene i Stortingets forsvarskomite har i dag forhandlet om Forsvarets langtidsplan.

Etter det NRK kjenner til skal Arbeiderpartiet og regjeringspartiene ha blitt enige om å legge ned Andøya flystasjon, til fordel for en oppgradering av basen på Evenes.

Regjeringen har selv uttalt at Andøy er det lokalsamfunnet som vil bli hardest rammet av alle forslagene i langtidsplanen.

I Nordland sitter fylkesrådsleder Tomas Norvoll (Ap) og er lite fornøyd med lekkasjene om moderpartiets avtale.

– Jeg sitter med en veldig ekkel følelse og frykter at et lokalsamfunn blir ofret på feil grunnlag, sier Norvoll.

Ber om en utsettelse

Han viser til at det i løpet av de siste ukene har blitt presentert nye tall om kostandene knyttet til videreføring av driften på Andøy. Blant annet har det fra regjeringens hold blitt hevdet at en luftvernstjeneste på Andøy vil medføre en merkostnad på 3,7 milliarder i planperioden.

– Når det legges fram slike tall i tolvte time, er det umulig å ettergå de. Da er det eneste riktige å sette en fot i bakken og utsette avgjørelsen.

– Men ser det jo ut til at ditt eget parti ikke ønsker å sette foten i bakken og allerede har tatt en avgjørelse?

– Det bekymrer meg. Jeg vil anmode Arbeiderpartiet om å være sitt ansvar bevisst og utsette avgjørelsen til vi har fått tid til å ettergå tallene som er blitt presentert.

Han mener prosessen minner om avgjørelsen som ble tatt i 2012 om å legge ned Bodø flystasjon og heller flytte kampflybasen til Ørlandet i Trøndelag.

– Også den gang kom det nye tall på bordet i siste liten. I ettertid har det viste det seg at de tallene var uriktige.

Bakkemannskaper utfører teknisk sjekk på et Orion-fly på Andøya flystasjon

Hvor skal de maritime overvåkningsflyene stasjoneres i fremtiden? Det er noe av det de parlamentariske lederne på Stortinget i dag har vært i forhandlinger om.

Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvaret

Uvisst om avgjørelsen presenteres i dag

På Andøy er det i dag knyttet stor spenning til avgjørelsen og foreldre er blitt bedt om å holde barna hjemme fra et allmøte der pressekonferansen om langtidsplanen vises, i frykt for sterke følelsesutbrudd.

Utenriks- og forsvarskomiteen har frist på seg til fredag med å levere sin innstilling om langtidsplanen for Forsvaret, men i praksis er det mulig å skyve på fristen.