Hopp til innhold

Ikke flertall for SV-krav om å ta imot flere flyktninger

SV fikk ikke med seg noen partier på forslaget om å ta imot 5000 flyktninger fra Syria. – Nedslående, sier Karin Andersen.

I kø for registrering, syriske flyktninger

Minst 2,5 millioner syrere har flyktet fra det borgerkrigsrammede Syria. SV mener Norge bør ta imot 5000 av dem.

Foto: JOSEPH EID / Afp

Karin Andersen (SV)

Dette var nedslående, sier Karin Andersen (SV).

Foto: Stig Marlon Weston / SV

Kommunal- og forvaltningskomiteen behandlet i dag forslaget fra tre SV-politikere om at Norge skal ta imot fem ganger flere flyktninger enn tidligere vedtatt.

– Det ble dessverre ikke flertall for å ta imot flere flyktninger fra Syria, sier Karin Andersen fra SV.

Andersen er veldig skuffet over at partiene på Stortinget ikke kan reagere på en så alvorlig humanitær katastrofe.

Hun leverte et såkalt dokument 8-forslag til Stortinget sammen med Heikki Holmås og Bård Vegar Solhjell i mars.

De mener Norge bør styrke arbeidet med å hjelpe flyktningene mer aktivt, og viser til at Sverige har tatt et stort ansvar ved å gi alle syriske asylsøkere i landet permanent opphold, totalt 8.000 mennesker.

Fikk ikke med KrF

Men SV fikk ikke støtte hos noen av de andre partiene for forslaget da Kommunalkomiteen leverte sin innstilling tirsdag. Andersen sier hun er veldig opprørt over at ingen partier støttet dem.

– Det er veldig skuffende at verken Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Venstre eller KrF støtter forslaget. Riktignok er det flertall for en innstilling der regjeringen ser på et forslag om å gjøre noe mer, men det er et veldig vagt forslag, uten forpliktelser, sier Andersen.

Hun mener Norge burde ha tatt imot enda flere flyktninger, og sier det er opprørende at de ikke har fått med seg et eneste parti.

– Jeg er veldig overrasket over at Venstre og KrF ikke støttet forslaget. Også Ap burde ha vært med på dette.

Hun er også overrasket over regjeringspartienes argumentasjon om at det å ta imot 5000 er et så stort problem at det overgår problemene for millioner av millioner av flyktninger.

– Bør ikke være skuffet

Geir Toskedal

Geir Sigbjørn Toskedal (KrF) mener Andersen ikke har noen grunn til å være skuffet.

Foto: Erik Waage / NRK

Geir Sigbjørn Toskedal (KrF), som er saksordfører i Kommunalkomiteen, sier Andersen ikke har noen grunn til å være skuffet.

– Jeg deler hennes bekymring og omtanke for situasjonen i Syria, men det må være litt mer realitet bak et forslag, sier han.

Han sier de nå har kastet ballen tilbake til regjeringen.

– Vi ber om at de kommer med en utredning for å se på hva som er mulig. Asylmottakene var fulle da vi overtok etter den forrige regjeringen. Nå må vi få plassert ut de som har rett til beskyttelse. Vi kan ikke bare fylle på med flere før vi har gjort det, sier Toskedal.

Han er ikke enig at dette er passiv flyktningpolitikk fra KrF.

– Vi har fått med oss både Venstre, Ap og Senterpartiet på dette, så det er et betydelig stortingsflertall som står bak dette. Vi ønsker å være forutsigbare, men realistiske, sier Toskedal.

Ni millioner på flukt

Det er nå over tre år siden den blodige borgerkrigen i Syria startet.

Tall fra FN viser at 2,5 millioner syrere har flyktet fra landet, og ytterligere 6,5 millioner er på flukt inne i Syria. I tillegg trenger trolig 10 millioner mennesker i Syria nødhjelp.

Forrige uke ble det klart at Tyskland er vil ta imot ytterligere 10.000 flyktninger fra Syria i tillegg til de 20.000 landet allerede har tatt imot.

Da utenriksminister Børge Brende i helgen fikk spørsmål om hvorfor Norge bare tar imot 1000, svarte han at dette er et spørsmål som må vurderes fortløpende.

– Sammenliknet med våre naboland, Finland og Danmark, og mange andre europeiske land, så tar vi imot flere i forhold til folketallet vårt, men vi må vurdere dette fortløpende, sa Brende.

Han mener Norge har bidratt til å lette den syriske krisen ved å gi økonomisk hjelp, samt bidra til å frakte kjemiske stridsmidler ut av landet.

AKTUELT NÅ