Ti millioner syrere avhengig av nødhjelp

I Syria er nå ti millioner mennesker avhengige av hjelp utenfra for å få mat, rent vann, medisiner eller beskyttelse. Det utgjør halvparten av dem som fortsatt ikke har rømt fra landet.

Syriske flyktninger

SIVILE RAMMES AV KRIGEN: Syriske flyktningbarn utenfor en provisorisk flyktningleir i Tripoli i Libanon.

Foto: JOSEPH EID / Afp

– Det er dessverre flere millioner syrere som får veldig begrensa med humanitær hjelp, sier utenriksminister Børge Brende (H), som fredag besøker syriske flyktninger i Libanon.

Han sier det er veldig varierende om mat og annen nødhjelp kommer fram til områdene som er under opposisjonens kontroll.

– De mest ekstreme bruker jo nødhjelp og humanitær hjelp i en politisk sammenheng, og nekter folk tilgang, noe som er helt uakseptabelt, sier Brende.

Ønsker å presse på gjennom FN

Brende sier flere barn har dødd som følge av mangel på mat og medisiner i Syria, og at flere kommer til å bli rammet dersom den internasjonale samfunnet ikke sørger for å få nødhjelpen inn til den lidende befolkninga.

– Vi må presse på gjennom FN for at flere skal få økt tilgang til den humanitære hjelpen, sier Brende.

For få dager siden møtte Brende syriske barn som har klart å flykte til nabolandet Tyrkia.

– Mange av dem var avmagret på grunn av forferdelig forhold inne i Syria. Vi må legge større vekt på å få hjelp over grensa inn til områdene i Syria som er rammet, sier han.

Tyskland tar imot 30.000 – Norge 1000 flyktninger

Den tyske utenriksministeren Frank-Walter Steinmeier er også i Libanon. Han sier at Tyskland skal ta imot ytterligere 10.000 flyktninger fra Syria i tillegg til de 20.000 landet allerede har tatt imot.

Norge skal til sammenlikning ta imot totalt 1000 syriske flyktninger i år.

– Hvorfor kan vi ikke ta imot flere flyktninger?

– Sammenliknet med våre naboland, Finland og Danmark, og mange andre europeiske land, så tar vi imot flere i forhold til folketallet vårt, men vi må vurdere dette fortløpende, sier Brende.

Han trekker fram at Norge har bidratt til å lette den syriske krisa ved å gi økonomisk hjelp, og å bidra til å frakte kjemiske stridsmidler ut av landet.

Skadd i angrep i Syria

En såret syrisk mann bærer et barn etter et bombeangrep om natta i Aleppo i Syria 28. mai 2014.

Foto: KARAM AL-MASRI / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt