Hopp til innhold

Hvem overtar etter Haga?

Ingen tror statsminister Jens Stoltenberg kommer med noen stor overraskelse når ny olje- og energiminister utnevnes i morgen.

Marit Arnstad, Lars Peder Brekk og Signe Navarsete

Alle tar det for gitt at hullet Åslaug Haga etterlater seg i regjeringen, fylles av en Senterparti-politiker - slik det er avtalt i Soria Moria-erklæringen.

At dette overholdes ble da også indirekte antydet av fungerende leder Lars Peder Brekk.

Les: Åslaug Haga trekker seg Nett-TV: Hele Hagas redegjørelse

Les: - Hagas beslutning om å gå Nett-TV: Stoltenbergs pressekonferanse

Ingen tror heller Stoltenberg begir seg ut på et prosjekt a la Manuela Ramin-Osmundsen - spennende person men uerfaren politiker - som kan kan tryne i møte med Stortinget eller politiske irrganger i vanskelige saker.

Tre navn trekkes frem som de mest sannsynlige:

Liv Signe Navarsete. Hun må i så fall flyttes fra Samferdselsdepartementet til Olje- og energidepartementet, og det trengs da ny samferdselminister. Men dette er en langt lettere posisjon å fylle, gitt Senterpartiets brede utvalg av erfarne og dyktige lokalpolitikere.

Navarsete er Senterpartiets 2. nestleder og mange regnet som Hagas arvtaker.

Navarsete kan ta Hagas plass i regjeringens underutvalg uansett hvilke av de to ministerpost hun skulle besitte, hvis partiet bestemmer seg for det.

Lars Peder Brekk. Fungerende Senterparti-leder i kraft av posisjonen som 1. nestleder. Har vært både statssekretær og statsråd i Fiskeridepartementet.

Forblir han partileder frem til neste års ordinære landsmøte, er det sannsynlig at det blir han som skal være anfører i regjeringen sammen med Stoltenberg og SV-leder Kristin Halvorsen.

Marit Arnstad. Tidligere olje- og energiminister. Takket nei til å bli statsråd hos Stoltenberg av hensyn til sønnen og hans skolestart i Skatval i Trøndelag. Svært respektert som partipolitiker og statsråd, og kan muligens overtales til et "vikarår".

- Dersom Arnstad ønsker å tre inn i rikspolitikken igjen, er hun et hett navn, sier NRKs politiske kommentator Per Arne Bjerke.

Noe som kan tale mot Arnstad er ønsket om at en partileder bør sitte i regjeringen og det viktige underutvalget. Tar Brekk over ledervervet for en lengre periode, antas det at han må inn blant Stoltenbergs mannskap. Dermed er det ikke bruk for Arnstad.

Ola Borten Moe. Barnebarnet til tidligere Senterparti-statsminister Per Borten - er spådd en stor Senterparti-framtid. Men regnes som noe uerfaren akkurat nå.

- Han har viktige verv i næringskomiteen. Jeg er likevel noe usikker på om han kan gå inn i den rollen, sier Bjerke.

Olje- og energiministeren regnes som den viktigste posisjonen i regjeringen, etter statsministeren og finansministeren.

Årsaken er selvsagt Norges posisjon som storprodusent av olje og tabber oljeministeren seg ut - også verbalt - kan det få konskevenser for oljeprisen på verdensbasis.

Konsekvenser for fremtiden

Det som er problematisk for Senterpartiet er at avgjørelsen som blir tatt hvem som skal overta Hagas posisjoner både som minister, i det viktige underutvalget og som midlertidig partileder, kan avgjøre hvem som blir ny Senterparti-leder til våren.

I og med det er Lars Peder Brekk som er valgt til 1. nestleder, er det han som står for opprykk til partileder, utover denne første uken han er konstituert for.

Dette er en beslutning som landsstyret, som skal møtes ekstraordinært i neste uke, kan ta. Mye av kabalen vil legges der.

- Det vil da bli tatt stillingen til om vi skal ha et ekstraordinært landsmøte, eller om vi på en eller annen måte konstituerer et medlem av arbeidsutvalget til ny nestleder, sa Brekk i dag.

- Den enkleste løsningen akkurat nå, er å velge Brekk som partileder frem til våren, la ham ta over som olje- og energiminister og kjøre ham inn i regjeringens underutvalg, sier NRKs politiske redaktør Kyrre Nakkim.

- Men et slikt valg kan forpurre arverekkefølgen mange ønsker seg, nemlig at Liv Signe Navarsete skulle ta over etter Åslaug Haga. Her virker tilfeldigheter og formaliteter sammen, sier Nakkim.

Regnet som etterfølger

For skal Liv Signe Navarsete, som er 2. nestleder, inn som partileder, må det ekstraordinært landsmøte ganske snart til.

Haga gikk langt i å peke på Navarsete som sin etterfølger da hun i vår kunngjorde at hun skulle trekke seg som partileder våren 2009.

Åslaug Haga, Lars Peder Brekk og Liv Signe Navarsete

Begge nestlederne var til stede da Åslaug Haga kunngjorde at hun ikke tar gjenvalg som partileder. Nå skal enten Lars Peder Brekk eller Liv Signe Navarsete styre skuta.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Navarsete-tilhengerne frykter at det kan bli vanskelig å vrake Brekk til våren - hvis han selv ønsker å ta over som partileder permanent - derfor ønsker de ekstraordinært landsmøte for å hindre at Brekk settes inn i de tunge posisjonene nå - og blir sittende.

Partiet kan selvsagt bestemme seg for delte ansvarsområder mellom Brekk og Navarsete ett års tid - frem til neste vår.

Og neste høst er det valg, som avgjør om det rødgrønne regjeringsprosjektet får fornyet tillit hos velgerne.

Les: - SP sine politiske mål står fast Nett-TV: Nestleder Brekks pressekonferanse

AKTUELT NÅ