Hopp til innhold

Åslaug Haga trekker seg

Åslaug Haga går av både som olje- og energiminister og partileder, kunngjorde hun på en pressekonferanse i formiddag. Hun trekker seg av helsemessige årsaker.

Åslaug Haga
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

- Denne pressekonferansen inneholder to punkter. Punkt 1, jeg går av som statsråd. Punkt 2, jeg går av som partileder, erklærte Haga.

- Dette er ikke en politisk erklæring. Dette er heller ikke angrep på pressen, opposisjonen eller andre. Det er en situasjon styrt av hensynet til min egen helse, sa Åslaug Haga på pressekonferansen som startet klokken 9.30.

Beslutningen ble tatt på tirsdag.

Haga er for tiden sykmeldt på grunn av høyt blodtrykk. Sykmeldingen kom etter striden om de to byggesakene som har skapt trøbbel for Haga de to siste ukene; den ulovlige oppførte bryggen på landstedet på Stryn og stabburet hjemme på gården i Ås i Akershus.

De siste dagene har det kommet avsløringer om ulovlig utleie av stabburet helt fra 1998 og ikke fra 2002, slik som det ble opplyst fra Haga for en uke siden.

Det er også usikkerhet om alle leieinntektene er innrapportert til skattemyndighetene.

Levd vanlig liv

- Jeg vet at pressen har som oppgave å stille spørsmål. Jeg vet også at politikere må måles etter en strengere mal enn andre. Jeg observerer at mitt vanlige levde liv ikke når opp til forvetningene.

- Jeg sa for en uke siden at jeg ikke har gjort noe som jeg ikke kan stå oppreist på i det offentlige rom. Det gjelder fortsatt.

- Dette er en personlig beslutning. Min helse tåler ikke at jeg «står han av». Jeg er sykmeldt for fire uker, det kan bli flere. Helsa tåler ikke lenger dette livet, fortsatte hun og la til at hun har «opplevd at smått blir stort».

- Pressen har reist spørmål om utleie av privatbolig. Vi har betalt skatt av dette. Vi har signert våre selvangivelser. Har vi gjort noe galt kan jeg forsikre dere om at alt blir ryddet opp i, sier Haga før hun forlot privatspørsmålene og fokuserte på politikken.

Les: - Hagas beslutning om å gå

Les: Hvem overtar etter Haga?

Stolt av regjeringen

- Regjeringen og regjeringens underutvalg står overfor en rekke viktige saker fremover. Det krever en oppgående og frisk partileder. Der er ikke jeg per nå.

- Det rødgrønne regjeringsprosjektet er mitt hjertebarn. Jeg er overbevist om at vi vil vinne valget i 2009. Den rødgrønne regjeringen må ha mot og styrke til å ta noen store grep fremover. Det stoler jeg på at vil skje, også uten meg på laget.

- Jeg har satt fantastisk pris på samarbeidet i regjeringskollegiet. Jeg sa at jeg ikke ville ta gjenvalg til Stortinget, og jeg har sagt at jeg ville gi meg som partileder. Nå går jeg av noe før, sa Haga og fortsatte med å takke Senterpartiet.

Nett-TV: Haga trekker seg

Les: - Utsatt for korsfestelse

Les: - Glemmer at Haga ble hyllet

Store muligheter

- Mitt kjære Senterparti har gitt meg ufattelige store muligheter. Som politisk rådgiver for bistand, som statssekretær for UD, som kulturminister, som kommunalminister og som olje- og energiminister.

- Jeg har reist land og strand rundt i sol- og uvær, og blitt mottatt av de mest fantastiske mennesker. Senterpartiet står samlet som parti - noe jeg ikke minst har opplevd de siste ukene.

- Vi har skapt historie sammen, og vi vet at mye i Norge hadde sett annerledes uten oss. Det har blitt mer penger til velferd i kommunene, og vi har sikret folks eie til fossefallene. Vi har lagt grunnlaget for at folk skal kunne leve og bo i hele landet.

- Jeg er stolt over å ha bidratt til at alle Senterparti-styrte departement har satt klima høyt på dagsorden.

- Tusen takk til partiet. Ingen nevnt og ingen glemt. Tusen takk til alle som har sendt hyggelige hilsninger de siste dagene, som har bidratt til at huset vårt ser ut som en blomsterbutikk.

- Jeg går av, det politiske Norge går videre. Senterpartiet trengs mer enn noen gang, sa Haga og forlot deretter pressekonferansen.

Nett-TV: Hele Hagas redegjørelse

Les: - Glemmer at Haga ble hyllet

Forlot lokalet

Nestleder og parlamentarisk leder for Senterpartiet i Stortinget, Lars Peder Brekk overtok snakkingen og måtte håndtere spørsmålene fra pressen.

Han kunne fortelle at beslutningen om at Haga skulle gå, ble tatt for to dager siden, på tirsdag.

- Åslaug har vært en samlende leder for partiet vårt. Hun har sørget for politiske resultat som vi i Senterparti er veldig stolt over. I den situasjonen som er oppstått, skjønner vi alle at belastningen er blitt for stor og at helsa er viktigst.

Brekk blir fungerende partileder inntil et ekstraordinært landsmøte er holdt. Hvem som overtar som olje- og energiminister, blir statsminister Jens Stoltenbergs valg.

Han holdt pressekonferanse om Hagas avgang timen etter Hagas.

Det må også inn en fra Senterpartiet i regjeringens underutvalg, hvor de tre partilederne sitter. Om det blir Brekk eller samferdselsminister Liv Signe Navarsete er foreløpig uklart.

Haga går nå tilbake til Stortinget som representant for Akershus frem til at dette Stortinget oppløses neste sommer.

- Åslaug Haga er folkevalgt og blir nå stortingsrepresentant og vil selvsagt forholde seg til det. De private forholdene må Åslaug Haga selv redegjøre for. Det er en sak mellom henne og Ås kommune, sa Brekk.

Nett-TV: Nestleder Brekks pressekonferanse

Les: - Svekkar det raud-grøne prosjektet

Les: - Hagas beslutning om å gå

AKTUELT NÅ