Hopp til innhold

Ubaydullah Hussain til NRK: – Uakseptabelt at muslimer demonstrerer mot oss

Muslimene som planlegger demonstrasjon mot Profetens Ummah og IS mandag har enten for lite kunnskap, eller er ignorante, mener Ubaydullah Hussain. – Jeg blir oppgitt over klovnen Ubaydullah, svarer talspersonen for demonstrasjonen.

Ubaydullah Hussain

Talsmann for Profetens Ummah, Ubaydullah Hussain, sier han ikke lar seg affisere av at over 1000 personer har varslet at de vil gå i tog mot ham og IS.

Foto: Henrik Myhr Nielsen / NRK

Den profilerte islamisten har lite til overs for initiativet, som så langt har fått 1400 personer til å varsle sin ankomst på mandagens demonstrasjon. Pådrivere er enkeltpersoner og organisasjoner i det muslimske miljøet i Oslo og landet for øvrig.

Målet er å vise avsky mot uttalelsene og holdningene Hussain kom med i et 43 minutter langt VGTV-intervju forrige helg. Siden har det stormet mot den profilerte islamisten, som også er talsmann for Profetens Ummah.

I intervjuet, som har ført til massiv fordømmelse, også fra Islamsk Råd Norge (IRN) og en politianmeldelse for terroroppfordring fra Rådet for det irakiske samfunn, forsvarer han blant annet metodene til de væpnede islamistene i Den islamske stat (IS) – inkludert halshugging.

– Troende muslimer bør ikke delta

Da Hussain fredag lot seg intervjue av NRK, fastholdt han forsvaret for IS. Og gjorde det klart at han ikke har mye til overs for de muslimene som vil demonstrere for å vise at muslimer flest tar avstand fra slike holdninger.

På spørsmål om hva den profilerte islamisten tenker om at muslimske organisasjoner og enkeltpersoner skal demonstrere mot Profetens Ummah og IS, svarer Hussain at han tror det handler om «for lite kunnskap eller ignoranse».

Hussein sier også at sunnimuslimer må tenke på at de ved å delta i demonstrasjonen vil støtte nasjonalisme, som Hussain hevder er forbudt i islam.

– De vil også stå side om side med sjiamuslimer, som støtter Bashar al Assad (Syrias president siden 2000) og hans krig, drap, tortur, fengslinger, voldtekter og undertrykkelse av sunnimuslimer, sier Hussain, og legger til:

– Vi fraråder samtlige troende muslimer til å støtte denne demonstrasjonen, sier Hussain, og sier disse personene «må lese mer om islam og dens historie».

– Hvorfor har de ikke reagert på samme måte når muslimer i Afghanistan, Irak, Nord-Pakistan, Tsjetsjenia, Burma, Kashmir og andre steder har blitt massakrert og torturert på det groveste?, spør Hussain retorisk.

– IS' stat er gyldig

Ubaydullah Hussain er flere ganger i intervjuet med NRK tydelig på at han støtter IS' handlinger i Nord-Irak, men sier samtidig at det «ikke er noen tvang i å akseptere Islam».

– Men som borger av den Islamske Staten må en følge de gjeldende lovene som gjelder i staten.

Hussain mener at særlig sunnimuslimer må vite mer om situasjonen i Den islamske stat, før de kritiserer den ekstreme sunnimuslimske organisasjonen.

– Vi har absolutt ingen opplysninger om at Den islamske stat har gjort handlinger som i henhold til islam gjør deres stat eller «khilafah» ugyldig. Tvert imot, hevder Hussain.

«Khilafah», eller et kalifat, er betegnelsen som brukes på et styresett der staten er ledet av en kalif. Andre betegnelser på dette er en islamsk verdensstat.

– Sivile som blir drept har støttet krigen

IS, tidligere ISIL, har som mål å opprette et islamsk imperium som skal omfatte Levanten, det vil si Libanon, Syria, Israel, Palestina, Jordan og de sunnidominerte regionene i Irak og sørlige deler av Tyrkia.

Så langt har organisasjon kontroll over deler av Irak og Syria, etter en svært effektiv og voldelig militæraksjon. De siste ukene har eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights blant annet rapportert at 700 mennesker tilhørende stammen al-Sheitaat øst i Syria har blitt drept av IS-krigere.

De siste ukene har det også kommet meldinger om at hundrevis av drepte sivile jesidier nord i Irak. Til VG tidligere denne uken sa Husain at ingen sivile blir drept av IS.

Overfor NRK noen dager senere er ikke Profetens Ummah-talsmannen like kategorisk.

– I IS egne videoer kan man se at IS dreper ubevæpnede sivile. Hva synes du om det?

– Først av alt, det er de såkalte "sivile" som har gitt makten til disse politikerne ved å velge dem. Både Bush og Obama ble valgt på nytt igjen til tross for deres kraftige krigføring mot Islam og muslimer. Disse såkalte sivile som vi ser har enten støttet krigen mot IS militært eller på andre måter, svarer Hussain.

– Får opplysninger fra personer i områdene

Støtten til IS var en av grunnene til at Rådet for det irakiske samfunn torsdag anmeldte Hussain for oppfordring til terror. Det skjønner Profetens Ummah-talsmannen lite av.

– Jeg har aldri oppfordret til terror eller voldsutøvelse i Norge. Jeg er veldig overrasket over at jeg har blitt anmeldt. Hvis intervjuet hadde vært mot norsk lov, hadde påtalemyndigheten tatt kontakt med meg. Det har de ikke gjort, sier Ubaydullah Hussain til NRK.

PST-sjef Benedicte Bjørnland sa tidligere i sommer at rundt 50 personer har reist til Syria fra Norge. Det er tidligere kjent at flere av disse har eller har hatt tilknytning til Profetens Ummah.

Selv legger ikke Hussain skjul på at han har kontakt med personer i de aktuelle områdene.

– Vi får opplysninger, både fra personer som befinner seg i områdene, som forteller om helt andre forhold enn det vi ser i vestlige medier i dag. I tillegg ser vi det selv, på blant annet Youtube, der Den islamske stat selv legger ut videoer som viser hvordan de blir tatt imot av den sunnimuslimske befolkningen i deres områder.

«Et klart signal til Vesten»

Tidligere denne uken ble det kjent at IS skal ha drept den amerikanske journalisten James Foley på bestialsk vis. USAs president Barack Obama kommenterte sa tidligere denne uken at hendelsen, og videoen som ble lagt ut av IS propagandaavdeling i etterkant, har sjokkert en hel verden.

Til NRK sier Hussain at Foley var «militærets høyre hånd og tunge». Han viser til amerikanske journalisters dekning av konflikten på Gazastripen, der muslimer ifølge Hussain blir slaktet, og de amerikanske journalistene sier Israel kun forsvarer seg selv.

– Faktisk så ble USA tilbudt å bytte denne fangen mot andre muslimske fanger som sitter i USA, og i tillegg fikk de tilbud om å betale løsepenger, men de nektet, hevder Hussain, og legger til:

– Denne hendelsen gir et klart signal til Vesten: «Hold dere i sikkerhet ved å ikke blande dere inn i muslimske land, verken politisk, militært eller ideologisk»

Statsministeren deltar

Mandagens demonstrasjon mot terror, Profetens Ummah og IS begynte som en grasrotmobilisering blant norske muslimer. Fredag ble det klart at også statsminister Erna Solberg kommer til å delta.

Selv sier Hussain at han kommer til å holde seg hjemme, og at han ikke kommer til å delta i motdemonstrasjoner.

– I islam har antall aldri vært noe tema. Vi ser det fra historien også tidligere, muslimer har alltid vært i mindretall, både i kriger og andre sammenhenger. Så for oss har ikke oppslutningen noe å si.

Blir oppgitt

Yousuf Gilani er talsperson for mandagens arrangement. Han sier uttalelsene til Hussain viser viktigheten av å gjennomføre demonstrasjonen.

Yousuf Gilani

IRRITERT: Yousuf Gilani sier det er Profetens Ummah som har misforstått hva Islam står for. Det ønsker han å vise under mandagens demonstrasjon.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

– Jeg blir oppgitt over klovnen Ubaydullah, og vet ikke helt hva jeg skal si til hans uttalelser. Jeg blir ikke overrasket, men det går jo ikke an å komme lenger unna en riktig oppfatning av hva religion er, sier Gilani.

Han mener det er Profetens Ummah som har misforstått hva islam står for, og at mandagens demonstrasjon skal vise at folk står sammen for menneskeverd.

– Å bli født muslim er ikke det samme som å være muslim. Du er muslim ut ifra dine handlinger. De oppfordrer til hat og kommer med hatske ytringer som ikke hører hjemme i islam. Ingen skal komme og true ytringsfriheten og de verdiene vi har i Norge, sier Gilani.

Han er overveldet over hvor mange som støtter opp om demonstrasjonen og mener det vil komme frem hvor få som faktisk støtter IS' ideologi.

– Når Ubaydullah ønsker støtte fra flere, tror jeg han må gjøre det foran speilet, sier Gilani.

– Vi samles på tvers av religion, trosretning og nasjonalitet. Profetens Ummah går ut og hyller halshugging av uskyldige og kidnapping av kvinner, dette forbyr islam. Du trenger ikke være lærd for å forstå det. Du trenger sunn fornuft og normal intelligens, avslutter han.

Lar seg ikke provosere

Faten Mahdi Al-Hussaini med en blomsterbukett

MENER HUSSAIN ER FREKK: Faten Mahdi Al-Hussaini er en av arrangørene bak demonstrasjonen.

Foto: Johanne Engen / Privat

Gilani får støtte fra en av de andre arrangørene, Faten Mahdi Al-Hussaini. Hun sier hun ikke klarer å bli provosert over Hussains uttalelser.

– Jeg skulle gjerne blitt provosert, men det er bare morsomt å se at han dummer seg ut på denne måten. Han trenger ikke uttale seg på vegne av muslimer, han får se på mandag hvor mange som er uenige med ham, sier hun til NRK.

Hun mener det Profetens Ummah-lederen som er kunnskapsløs når han uttaler seg som han gjør.

– Har vi for lite kunnskap når vi står opp mot drap på uskyldige? Mot tortur? Mot en brutal og kvalm ideologi? Hvor frekk går det an å bli? Det er han som har lite kunnskap, sier Al-Hussaini.

Mange motstandere

Det er et voldsomt engasjement mot Profetens Ummah og talspersonens uttalelser. Basim Ghozlan, forstander i Rabita-moskeen har følgende å si om islamistgruppen.

– Det kommer enkeltindivider som ikke har noe historie, som ikke har noe kunnskap, som ikke har noen utdanning – og som snakker på vegne av muslimer og har hårreisende holdninger. Jeg tror de aller fleste muslimer er opprørte over at noen snakker på vegne av dem på denne måten og det må det settes en stopper for, sier han.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger