Ny rettssak mot Hussain: – Oppfordrer til drap

Han er tiltalt for oppfordring til drap og Facebook-hyllester av terroristene som angrep In Amenas og Boston Maraton. Tirsdag starter rettssaken mot den norske islamisten Ubaydullah Hussain.

Ubaydullah Hussain under en demonstrasjon

Den ytterliggående norske islamisten Ubaydullah Hussain (29) drømmer om at Norge skal styres etter strenge sharialover. Tirsdag møter han i retten, tiltalt for å ha oppfordret til drap.

Foto: Lien, Kyrre / NTB scanpix

Den 29 år gamle ytterliggående norske islamisten må tirsdag svare for flere av sine ytringer på Facebook når han nok en gang sitter på tiltalebenken i Oslo tingrett.

– Vi mener at han ved å hylle terror også oppfordrer til nye terrorhandlinger, sier statsadvokat og aktor i saken Carl Fredrik Fari til NRK.

Påtalemyndigheten viser til straffelovens paragraf 147 og mener Hussains gjentatte terror-forherligelser på Facebook i løpet av fjoråret indirekte oppfordrer andre til å drepe, med mål om skape alvorlig frykt i befolkningen eller å legge press på myndighetene

Ubaydullah Hussain under rettssaken

Ubaydullah Hussain ble i februar i år dømt for hatefulle ytringer mot jøder og homofile og for trusler mot journalister. Nå er han tiltalt for det påtalemyndighetene mener er oppfordringer til terror.

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

Lee Rigby ble drept i Woolwich

Den britiske soldaten Lee Rigby (25) ble drept på åpen gate i London med kjøttøks og kniv i fjor. Den norske islamisten Ubaydullah Hussain omtaler drapsmennene som 'modige brødre'.

Foto: Ministry of Defence
Hassan Dhuhulow i Westgate

Ubaydullah Hussain roser ansvarlige for terroren mot Westgate-kjøpesenteret i Nairobi, Kenya. 67 mennesker ble drept.

Foto: HO / Afp
Ett av punktene refererer til Hussains begeistring for halshuggingen av den britiske soldaten Lee Rigby på åpen gate i London i mai i fjor:

«Gledelige nyheter fra England. En terrorist svin fra det britiske militæret slaktet av våres modige brødre mens de ropte Allahu Akbar. Måtte Allah SWT akseptere deres handling og intensjon, og ydmyke fiender av Islam på verst mulig måte», skrev den tiltalte på Facebook-profilen sin i mai i fjor.

Hyller drap på 111 uskyldige

Statsadvokatens tiltale viser til ytterligere fire ulike tilfeller der Hussain gir terrorister heltestatus:

Til sammen ble 111 uskyldige mennesker drept i de omtalte angrepene og mange hundre såret.

– Frykten er jo at noen skal følge opp det vi etter tiltalen mener er en oppfordring om å begå terrorhandlinger, sier aktor Fari.

Tidligere dømt for trusler og jødehat

Hussain er talsmann for den ekstremistiske gruppa Profetens Ummah.

I slutten av august møtte flere tusen mennesker opp til demonstrasjonstog i Oslos gater mot Hussain og Profetens Ummah. Bakgrunnen var et intervju med VG der Hussain forsvarer terrorgruppa Den islamske stat (IS) sine brutale herjinger i Irak - inkludert halshugging.

Hussain ble tidligere i år dømt til 120 dager i fengsel for trusler mot journalister og hatefulle ytringer mot jøder og homofile.

I forkant av domsavsigelsen uttalte 29-åringen til NRK at han «med Allahs hjelp» regnet med full frifinnelse.

Bønnene ble ikke hørt. Hussain ble dømt på de fleste av punktene i tiltalen, men ble frifunnet for tilleggstiltalen om hatytring mot den homofile forfatteren Amal Aden på grunn av religionsfrihet.

Dommen fra februar er imidlertid ikke rettskraftig, da aktor valgte å anke både på straffeutmålingen og på punktet Hussain ble frikjent for.

Et drøyt halvår senere er den norske islamisten nok en gang i rettsvesenets søkelys.

Det har ikke lykkes NRK å få en kommentar fra Hussains forsvarer John Christian Elden i forbindelse med denne saken.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger