Hopp til innhold

Høyre krever flere svar: Hvem pushet på for Stoltenberg?

Kontrollkomiteens leder Peter Frølich (H) mener flere spørsmål er ubesvart etter at regjeringen i går sendte sine første svar om utnevnelsen av Jens Stoltenberg som ny sentralbanksjef.

Jens Stoltenberg svarer på spørsmål etter å ha blitt utnevnt som ny sentralbanksjef.

Jens Stoltenberg blir ny sentralbanksjef, men hvem var pådriver for kandidaturet hans og hvordan ble stillingsutlysningen til? Det er blant spørsmålene Stortinget nå vil ha svar på.

Foto: Ismail Burak Akkan / NRK

Vi har ikke fått gode nok svar på alt vi lurer på. Derfor vil vi stille nye spørsmål fra Høyres side. Vi er interessert i flere svar rundt habilitetsvurderingene, vi vil ha flere svar rundt stillingsannonsen og hvem som pushet på for Stoltenbergs kandidatur, sier Frølich til NRK.

Høyres komitéleder Peter A. Frølich.

Komitèleder Peter Frølich i Høyre sier det vil bli nødvendig å stille flere spørsmål fra Stortingets side.

Foto: Kristian Skårdalsmo

Han vil vite om det var enkeltpersoner eller grupperinger som var pådriverne for at Stoltenberg burde bli ny sentralbanksjef, men mener også det er grunn til å borre mer i andre sider ved den tidligere statsministerens kandidatur.

Vi er interessert i å belyse hvor politisk Jens Stoltenberg egentlig har vært de siste årene. Det er ikke fordi vi mistenker noe, men vi må få klarhet i hvor partipolitisk aktiv han er, sier Frølich.

Les også Ville ha en «sterk og samlende leder» – fikk Stoltenberg

Julie brodtkorb og Jens Stoltenber

Vil vite mer

I går sendte finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sine svar på de 21 spørsmålene som Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité stilte om utnevnelsen av Stoltenberg.

Nato-sjefen fikk jobben som sentralbanksjef fredag 4. februar. Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) hadde på forhånd erklært seg inhabil, og deltok ikke da regjeringen traff beslutningen. Det er Finansdepartementet som har hatt hovedansvaret for prosessen.

Frølich er tilfreds med noen av svarene, men understreker at flere sentrale spørsmål fremdeles står ubesvart - ikke minst om habilitet.

Jens Stoltenberg er et sentralt partimenneske i Arbeiderpartiet. Han har mange relasjoner og har sikkert mange venner som sitter i regjeringen som har utnevnt ham. Da må vi kontrollere en ekstra gang at de har vurdert sin habilitet riktig, sier han.

Hvorfor er de svarene du har fått om habilitet ikke gode nok?

Det er litt tynt. Og det er ikke mine ord. Det er lovavdelingens egne ord, de sier at det er knappe opplysninger blant annet for habilitetsvurderingen fra Jonas Gahr Støre. Andre regjeringsmedlemmer er ikke vurdert i det hele tatt.

Les også Slik svarer Vedum om Stoltenberg-jobben

Trygve Slagsvold Vedum

Ikke fornøyd

Også flere andre opposisjonspartier har varslet at de ikke er fornøyde med svarene som kom tirsdag. Fremskrittspartiets Carl I. Hagen sier det er tre hovedtemaer han er interessert i.

– Jeg er interessert i å vite litt mer om omstendighetene rundt hvordan søknadsteksten ble utarbeidet, når Jens Stoltenberg ble nevnt i det offentlige rom slik at man så at han var en aktuell kandidat og hvem den tredje som ble bedt om å søke, var, sier han til VG.

Også SV-leder Audun Lysbakken sier det er aktuelt med nye spørsmål fra Stortingets kontrollkomité.

– Etter å ha lest gjennom svarene første gang, så er det fortsatt en del ting som er uklart og hvor det kan være aktuelt å stille flere spørsmål, sier han til NRK.

De endelige oppfølgingsspørsmålene som skal sendes til Finansdepartementet og Statsministerens kontor, vil bli vedtatt når kontroll- og konstitusjonskomiteen avholder sitt ekstraordinære møte fredag formiddag.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger