Hopp til innhold

Hordalending tiltalt for overgrep mot 42 norske jenter og 20 filippinske barn

I flere år lurte 66-åringen svært unge, norske jenter til å kle av seg foran webkamera. Jentene trodde de chattet med en ung gutt, ifølge den svært omfattende tiltalen som er tatt ut mot mannen.

Overgrepstiltalt hordalending

Hjemme hos en filippinsk familie fant politiet et bilde av mannen. Hordalendingen skal ifølge tiltalen ha betalt familien for direktesendte overgrep av barna i huset.

Foto: NBI,

Politiet har etterforsket saken mot hordalendingen siden i fjor sommer, og nylig tiltalte statsadvokat Marit Bakkevig mannen for overgrep mot flere barn på Filippinene og i Norge.

I tiltalen skriver statsadvokaten at hordalendingen bestilte liveovergrep av barn på Filippinene, og at han produserte såkalte «show-filmer» av overgrepene, som han igjen delte med norske jenter.

Ifølge tiltalen kom politiet over 42 opptak av Skype-overføringer med en varighet på nesten 18 timer, samt 199 filmer, tatt opp med mobiltelefon.

I juni kunne NRK fortelle at mannen har overført minst 142.000 kroner over en treårsperiode til en filippinsk familie. Familien la til rette for nettovergrep av flere barn.

Etter tips fra norsk politi gikk filippinske myndigheter til aksjon mot et hus utenfor Manila i april. I aksjonen ble samboerparet, som bor i huset, pågrepet, og seks barn ble reddet ut.

1476 filmer

Hordalendingen ble pågrepet i Norge sommeren 2015 etter et tips fra en ansatt om «upassende oppførsel» på nettstedet Moviestarplanet.

Ifølge tiltalen var mannen i besittelse av store mengder filmer og bilder som viser barn som utfører seksuelle handlinger. Enkelte av filmene har tiltalte produsert selv, men flere av bildene og filmene har han lastet ned fra internett.

Sommeren 2015 var han i besittelse av 166.084 bilder og 1476 filmer med en varighet på 203 timer. Overgrepsmaterialet ble funnet på to ulike adresser i Hordaland som mannen har tilgang til.

Ransakelse av hus i General Trias

Foran denne PC-en måtte barna kle av seg og utføre seksuelle handlinger på hverandre.

Foto: NBI

Filmet overgrep

Ifølge tiltalen instruerte han filippinske barn under 14 år til å ha seksuell omgang med hverandre. Han beordret dem også til å filme overgrepene.

I en svært nedsettende tone ga han ordre til barna om hva de skulle gjøre. Han kalte dem blant annet for idioter, ifølge tiltalen.

Via Skype ropte han til dem og fikk barna til å utføre grove seksuelle handlinger med hverandre. Barna fikk også ordre om hvordan de skulle snu og bøye seg mens et kamera fokuserte på kjønnsorganene deres.

I alt 20 filippinske barn er omtalt i tiltalen mot mannen.

Utnyttet fattige

Etter det NRK kjenner til overførte mannen store pengesummer allerede i 2012 til den fattige familien på Filippinene. Minst 50 ganger skal han ha overført penger til familien.

Statsadvokaten skriver at 66-åringen hjalp familien økonomisk, og at han deretter truet familien med å stoppe den økonomiske bistanden dersom de ikke la til rette for filmingen av barna.

– Handlingen er grov fordi barna, som ble filmet, er særdeles sårbare og avhengige av betalingen de kunne få, heter det i tiltalen.

Den siktedte overførte penger jevnt fra 2012 til 2015, med unntak av 2013 da han var fengslet. Graf.

Den tiltalte hordalendingen overførte penger jevnt fra 2012 til 2015, med unntak av 2013 da han var fengslet.

Sendte filmer

Mannen er også tiltalt for å ha sendt overgrepsbilder og filmer av unge gutter til unge norske jenter. I alt 42 norske jenter er omtalt i tiltalen. Noen av dem lurte han til å kle av seg, men alle mottok filmer av gutter i seksuell aktivitet.

Det første tilfellet, omtalt i tiltalen, er fra september 2010. Da utga han seg for å være en ung gutt på chattesamfunnet MSN overfor en 13 år gammel jente.

66-åringen sendte en film av unge gutter som utførte seksuelle handlinger og lurte jenta til å vise seg avkledd foran kamera.

Dette skjedde bare få måneder etter at politiet fant nesten 100.000 bilder og over 700 filmer med grove seksuelle overgrep mot barn i mannens bolig i Hordaland.

Dømt tidligere

Mannen ble senere dømt til 10 måneders fengsel for dette i 2013, men slapp unna med fem måneders straff fordi politiet hadde somlet med etterforskningen. Politiet brukte over to år på å gå igjennom overgrepsmaterialet.

Fra 2010 og frem til han ble pågrepet i 2015 benyttet mannen seg ofte av den samme fremgangsmåten overfor unge jenter. Via MSN, Skype, Snapchat og Moviestarplanet utga han seg for å være en ung gutt.

Ikke alle jentene kledde av seg, men den yngste jenta som ble utsatt for mannens tilnærminger, var bare ni år gammel. Hun fikk tilsendt en film med filippinske gutter i seksuell aktivitet, ifølge tiltalen.

Erkjenner delvis straffskyld

Kripos har foretatt tilrettelagt avhør av alle som i dag er under 16 år, og har avhørt de som i dag er over 16 år.

– Jentene er fra ulike steder over hele landet, opplyser presseansvarlig i Kripos, Ida Dahl Nilssen.

Tiltaltes forsvarer, advokat Gisle Didriksen, sier til NRK at hordalendingen erkjenner delvis straffskyld.

– Det knytter seg til de forholdene i tiltalen som dreier som om norske barn, men ikke til forholdene om de filippinske barna, sier han.

Saken mot hordalendingen kommer opp for retten i november i år. Strafferammen for de alvorligste punktene er 10 års fengsel.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger