Hopp til innhold

USA oppfordrer Norge og Europa til å gjøre mer for å stoppe Syria-reisende

USAs justisminister Eric Holder ba andre land om å gjøre mer for å stoppe personer som vil reise til Syria eller andre land for å delta i kamper for terrororganisasjoner.

Eric Holder holder tale i ambassadørboligen

TALE I NORGE: USAs justisminister Eric Holder oppfordrer andre land til å gjøre mer for å stoppe veksten for terrororganisasjoner som ISIL.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

– Jeg oppfordrer land over hele verden til å straffeforfølge de som forbereder seg til å dra til Syria for å krige, sa den amerikanske justisministeren under en tale han holdt i ambassadørboligen i Oslo.

Holder sier at også USA er bekymret for Syria-farere som kommer tilbake. Derfor mener USA at alle må bidra slik at ingen får gjemme seg i land der lovene er mindre strenge.

– Vi må få på plass en flernasjonal strategi for å motkjempe disse ekstremistene for å holde våre innbyggere trygge, sa Holder i talen sin.

Anbefaler infiltrering av ekstremismemiljøer

Tidligere tirsdag har Holder både møtt statsminister Erna Solberg og justisminister Anders Anundsen.

Les mer: USA roser norsk arbeid mot radikalisering

Eric Holder tar Anders Anundsen i hånda

NORSK KOLLEGA: Eric Holder møtte tidligere tirsdag sin norske kollega Anders Anundsen.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Da trakk han fram Norges arbeid mot radikalisering, og det ble også nevnt i talen han holdt med adresse til land over hele verden.

Holder sa også i talen at han var imponert over Norge etter 22. juli.

– Det ekstremister prøver å gjøre, er å undergrave det sivile samfunn. Men Norge har ikke blitt svekket eller gått bort fra sine verdier, sa Holder.

Holder sier at USA nå jobber tett med Interpol for å innhente og dele informasjon om personer som reiser til Syria og Irak for å delta i krigshandlinger under organisasjoner som de har definert som terrororganisasjoner.

Han sa også at flere land må gå lengre i sine etterforskninger av ekstremist-miljøer. Fra USA trakk han fram at de har hatt suksess med infiltrering av slike miljøer.

– Jeg anbefaler land om å få på plass lover som trengs for å kunne drive «under cover»-etterforskninger, sa Holder i talen sin ifølge Reuters.

– En tredel kommer fra Vesten

Ifølge Reuters skal Holder ha kommet med nye tall om hvor mange av dem som kjemper i Syria og Irak som har reist til området fra andre land.

Les også: Norge i Europa-toppen i andel muslimer som kriger i Syria

Amerikansk etterretning skal ha anslått at rundt 7000 av 23 000 ekstremister som kjemper i områdene kommer fra Vesten, ifølge Holder.

– Vi har alle en felles interesse av å utvikle strategier og metoder for å motvirke videre rekruttering av personer fra USA og Europa til ekstremistmiljøer i Syria, sa Holder ifølge Reuters.

AKTUELT NÅ