Hopp til innhold

Her er hver fjerde innbygger fra et annet land

Båtsfjord kommune i Finnmark har snudd fraflyttingstrenden ved hjelp av arbeidsinnvandring. 25 prosent er nå innvandrere eller har innvandrerforeldre.

Båtsfjordbruket

Båtsfjord har nå mellom 15 og 20 nasjonaliteter blant sine 2200 innbyggere. De fleste jobber i fiskenæringen.

Foto: Stian Strøm

Valglogo

Båtsfjord har nå 2200 innbyggere. Tallet har steget hvert år siden 2010, og er ifølge SSB ventet å fortsette stigningen de neste årene.

Samtidig har Båtsfjord overtatt tredjeplassen på SSBs oversikt over kommunene med størst andel innbyggere med innvandrerbakgrunn, bare slått av Oslo og Drammen.

– Det er ikke en bevisst strategi, men vi har alltid vært avhengige av arbeidskraft utenfra, sier ordfører Geir Knutsen (Ap).

På 1970- og 1980-tallet fikk Båtsfjord mange finske innvandrere, før det kom en russisk og en tamilsk bølge. Nå kommer de fleste fra de baltiske landene, og særlig Latvia.

– Vi har nå mellom 15 og 20 nasjonaliteter i Båtsfjord, og har aldri hatt noen problemer med integreringen, sier Knutsen.

Trenger norsklærere

Geir Knutsen

Ordfører Geir Knutsen mener integreringen går knirkefritt i Båtsfjord.

Foto: Båtsfjord kommune
Bygging av lekeplass i Båtsfjord

Seagourmet Norway bygger lekeplass i Båtsfjord.

Foto: Seagourmet Norway

Mange av dem har etablert seg og stiftet familie i kommunen.

– Det er en veldig positiv utvikling. Hovedutfordringen er norskopplæring. Vi jobber for å få flere lærere og nye løsninger for alle som er i startfasen, og bedriftene gjør det samme, sier han.

Innvandrerne kommer for å jobbe i fiskenæringen, som har produksjon hele året.

Kommunen og bedriftene samarbeider for å gi alle et skikkelig fritidstilbud.

– Bedriftene gir tilbake til samfunnet. Nå har de rustet opp lekeplasser for 200.000 kroner. De leier idrettshaller og fotballbaner, og tar del i kulturlivet. Slik har de noe fornuftig å gjøre på fritiden. Det er en av grunnene til at integreringen går veldig bra, sier han.

Gleder seg til husbygging

Ifølge Knutsen begynner kommunen å merke at innbyggertallet øker.

– Nå er det faktisk press på boligmarkedet. For noen år tilbake trodde vi aldri at man skulle få en million for et hus i Båtsfjord, sier han.

I vinter gikk den første boligen for over to millioner. Kjøperne var en tamilsk familie.

– Mange har kjøpt gamle hus og pusset dem opp. Jeg håper noen snart bygger et nytt hus, det er veldig lenge siden sist. Det er ledige tomter, og nå er det bare et tidsspørsmål. Det blir veldig spennende, sier Knutsen.

Flyttet fra Murmansk

Andrej Kazakov

Andrej Kazakov har funnet seg til rette i Båtsfjord.

Foto: Privat

Andrej Kazakov flyttet til Båtsfjord fra Murmansk i mai, og fikk jobb som kommunikasjonsrådgiver på den nyoppstartede krabbefabrikken Seagourmet Norway.

– Jeg hadde aldri planlagt å flytte til Norge. Først trodde jeg det skulle bli veldig kjedelig. Det er et lite sted med få innbyggere. Nå har jeg funnet mange ting å gjøre, jeg liker å gå i naturen og kjører mye rundt i Finnmark, sier han.

Kazakov jobbet for norske Siva i Murmansk, men virksomheten ble lagt ned i fjor.

– Det er sju timer å kjøre, så jeg besøker foreldrene og vennene mine nesten hver helg, sier han.

Laster innhold, vennligst vent..

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger