Hopp til innhold

Forhandlinger om bredt klimaforlik på Stortinget

Etter et hemmelig møte på Høyres møterom mellom kl. 14 og 15 i dag bekreftet både opposisjon og regjeringspartiene at de nå har innledet forhandlinger om et bredt klimaforlik på Stortinget .

Miljøverndepartementet - klimameldingen legges fram

Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV) la frem regjeringens klimamelding i april.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

CO₂ i atmosfæren
419 ppm
1,5-gradersmålet
+1.02 °C
Les mer  om klima

Høyre, KrF og Venstre har, etter det NRK erfarer, laget 34 merknader sammen til Klimameldingen, som regjeringen la frem tidligere i år. Nå kan det bli forhandlinger mellom stortingspartiene om disse punktene.

Frp ikke invitert

Erna Solberg

Et møte på Erna Solbergs kontor på Stortinget ble utsatt flere ganger i dag.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Frp skal ha laget 11 egne punkter. De ble ikke invitert med av de tre andre partiene, da de skrev brev til regjeringen og ba om forhandlinger om klimapolitikken. Likevel var Frp med på det innledende møtet i dag.

Politikeren i både regjeringspartiene og opposisjon var svært knappe i sine kommentarer da de kom ut fra møtet.

- Ja, vi skal møtes igjen, sier Marianne Marthinsen i Ap. Hun legger til at dette kun var innledende fase, der man ble enige om å treffes igjen.

Det hemmelige møtet mellom regjeringspartiene og stortinget ble i formiddag utsatt flere ganger. Det skulle opprinnelig bli avholdt klokka 12.00, men ble ikke holdt før 14.15. Grunnen skal være at regjeringspartiene ikke var klar til å møte opposisjonen.

LES OGSÅ: Her vil regjeringen ha inn flere mennesker

LES OGSÅ: – Regjeringa viser forakt for Stortinget

34 fellesborgelige punkter

De 34 merknadene fra Høyre, Venstre og KrF spenner over et bredt område innenfor klimapolitikken. Etter det NRK erfarer skal kravene fra de tre borgelige partiene utfordre både Ap og SV kraftig.

En kilde i de borgelige partiene sier at de Høyre, Venstre og KrF har lagt seg til venstre for Arbeiderpartiet. Det blir også sagt at punktene fra de tre borgelige er mer konkrete enn regjeringens eget.

LES OGSÅ: – Klimamålene er urealistiske

LES OGSÅ: Regjeringen la frem klimameldingen

Frp holdt utenfor

Etter det NRK kjenner til var irritasjonen over de 34 felles borgelige punktene var i formiddag sterk i Frp. Høyre, Venstre og KrF sendte først et felles brev til regjeringspartiene der de ba om forhandlinger om et bredt klimaforlik. Frp ble ikke invitert til å være med på dette initiativet før brevet var ferdig skrevet. Da valgte Frp å si nei.

LES OGSÅ: Regjeringen la frem klimameldingen

LES OGSÅ: Må vente i åtte år på klimafondet

Dårlig borgelig klima

I Frp handler irritasjonen om at den borgelige sonderingen som har pågått de siste månedene nå har fått et kraftig tilbakeslag. Frp har derfor valgt å komme med 11 egne merknader til klimameldingen.

I de andre partiene på Stortinget er det knyttet spenning til om Frp vil bryte forhandlingene tidlig, eller om de vil forsøke å bli med på det endelige klimaforliket.

El-bil-krav

Et av kravene de tre borgelige partiene kommer med er en satsnings-pakke for el-bil. De vil blant annet sikre at dagens avgifts-politikk ikke blir endret med det første. De borgelige partiene ønsker dessuten at det satses på infrastruktur for e-biler.

_____________________________________________

Lyspunkt

AKTUELT NÅ