Inne i lokala til Bioregion Institute på Laksevåg i Bergen står Birgitta Ralston med ein handfull villsau-ull.
– Dette er kjempevakkert, og det kjem frå området her. Men dessverre er det lite brukt i tekstilindustrien. Derfor har vi tenkt: Kva kan vi gjere ut av det? Korleis skal vi skape verdiar av det?
Grov og mangefarga ull frå villsau på Bulandet.
Foto: Arne Frank Solheim / NRKPå bordet har designsjefen eit par glas med tørka sukkertare. Det liknar på tørka traktkantarell.
– Dette er den store taren, med dei store blada som ein ser overalt i vestlandsfjordane. Tørka blir han slik, seier ho.
Villsau-ull og tare er to tradisjonelle kystressursar som Bioregion Institute vil utnytte på eit moderne vis.
Kjemitriks
I naborommet har dei biodesign-laboratoriet sitt, kor dei eksperimenterer.
– Vi tar inn fersk eller fermentert tare, og blandar den opp med litt hemmelege kjemitriks, seier laboratoriesjef Lars Haugen Aardal.
Det dei lagar, er plantepotter av villsau-ull. Slike som potteplanter, krydderurter eller ungbuskar står i.
Taren fungerer som lim som held ullpotta saman.
– Når potta er ferdig, luktar ho eigentleg ingenting. Det er litt behageleg ull- og sjølukt, seier Aardal.
Tørka sukkertare frå vestlandskysten.
Foto: Leif Rune Løland / NRK100 millionar plastpotter årleg
Norsk Gartnerforbund anslår at det blir brukt langt over 100 millionar plastpotter kvart år i Noreg.
Det tilsvarar truleg fleire tusen tonn plast.
– Men plastpottene i norske gartneri er nå heldigvis laga av resirkulert plast og tynnare enn tidlegare. Og mange forbrukarar gjenbruker plastpottene i mange år, seier nestleiar Sidsel Bøckmann i forbundet.
Ho seier det har blitt prøvd ut mange ulike potter av blant anna papir, papp eller torv.
– Utfordringa er at i gartneria må pottene vere stabile over tid og kunne brukast i ein pottemaskin og flyttast over i transportbrett.
Bøckman meiner likevel det er «spennande med nye idéar».
Gjødsel, ikkje søppel
– Plastpottene er stort sett så skitne at dei ikkje blir resirkulerte. Ull- og tarepottene gir tvert om næring til plantene, seier Ralston.
Både tare og ull har blitt brukt som gjødsel i tusenvis av år.
– Begge tilfører næring til jorda. Samtidig fungerer ulla fint mot sniglar, seier Aardal.
– Sjølve potta blir ein jordforbetrar, seier Ralston.
Dessutan renn ikkje vatnet rett gjennom hola i botnen, som i plastpottene.
– Ulla held på fukta. Vatnet blir verande i potta og gir kontinuerleg fukt til jorda.
Lars Haugen Aardal og Birgitta Ralston i Bioregion Institute har utvikla plantepottene av ull og tare. Pål Erik Mikkelsen frå Lerøy er imponert.
Foto: Leif Rune Løland / NRKTare frå havbruk
Når ull - og tarepotta til slutt byrjar å gå i oppløysing, kan ho settast rett ned i jorda og bli gjødsel.
Taren kjem frå taredyrkinga til ein havbrukskonsernet Lerøy Seafood.
Merke- og innovasjonssjef Pål Erik Mikkelsen synest potteidéen er veldig innovativ.
– Taren i seg sjølv reinsar havet. At vi nå er med og bidrar til ting som ryddar på land, synest vi er veldig spennande, seier han.
Sukkertare veks i enorme mengder langs kysten. Taren i plantepottene til Bioregion Institute kjem frå Lerøy Seafood.
Foto: NRK
Fossilfritt og kortreist
Dagleg leiar Aleksandre Bau seier at grunntanken til Bioregion Institute er å bruke lokale ressursar og restprodukt til å erstatte plast og få ned forureining og avfallsmengder.
– Vi kartlegg biomasseavfallet i regionen, og utviklar fossilfrie, alternative, kortreiste produkt. Heile poenget er å bygge opp ein industriell symbiose: Samle aktørar som har avfall og industribedrifter som treng eit produkt, forklarer Bau.
Ralston viser til at designfaget har mange «svin på skogen».
– Designløysingar har ofte skapt forureining og avfall. Nå har vi lyst til å skape løysingar som fasar ut forureinande ting.
Nå satsar ho på at plantepotta er klar for industrialisering og masseproduksjon.
– For oss er dette gull. Vi tar den ulla som er minst fin, og lagar næringsrike og nedbrytbare potter av det.
Ull- og tarepottene blir laga både som dekorative innandørspotter og tynnare potter for gartneri og planting i hage.
Foto: Leif Rune Løland / NRK