Hopp til innhold

Må vente i åtte år på klimafondet

Klimafondet som skal gi store utslippskutt, begynner ikke å virke før fra år 2020. Likevel mener regjeringen at de fleste CO2-kuttene skal tas innenlands fra det samme tidspunktet.

Oljeplattform

Oljeplattformene er en hovedkilde for norske CO2-utslipp. Her er avbrenningstårnet på Draugen-feltet.

Foto: Eeg, Jon / SCANPIX

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

I klimameldingen, som legges fram i formiddag, går det fram at det mye omtalte klimafondet ikke blir realitet før om åtte år.

I går ble det kjent at målet om å ta to tredeler av klimautslippene på hjemmebane, fortsatt vil stå fast når den nye klimameldingen blir lagt fram i dag.

Det store stridsspørsmålet mellom regjeringspartiene Ap og SV har vært hvor og hvordan de planlagte utslippeskuttene skal komme. SV skal ha fått gjennomslag for at det meste skal tas innaskjærs.

– Må ta de nødvendige skrittene

Einar Håndlykken

Einar Håndlykken, Zero

Foto: NRK
Frederic Hauge, Bellona

Frederic Hauge, Bellona

Foto: Ingvild Baltzersen Sundt / NRK

– Den store testen er ikke om man opprettholder målet, testen er om man tar de nødvendige skrittene for å nå målet, sier Einar Håndlykken i Zero.

Men hvordan de skal klare å kutte så mye CO2 i Norge allerede fra 2020, er uklart.

Frederic Hauge i miljøstiftelsen Bellona forstår skepsisen:

– Denne klimameldingen er ikke en ferdig oppskrift på hvordan vi skal få til dette. Men på en del sentrale områder og med en del viktige prinsipper legger den føringer som gir grunnlag for det videre arbeidet.

Én milliard i året

Et klimateknologifond på 20 milliarder kroner er et nøkkeltiltak for å nå målet om to tredels kutt innenlands. Men fondet skal først gi avkastning fra 2020. Da skal 1 milliard kroner årlig kunne deles ut til industritiltak som bidrar til viktige klimakutt.

– Vi skulle gjerne ønsket at klimafondet var større, sier Frederic Hauge.

– Dette er et klimafond som skal kunne motvirke industriflukt fra Norge på grunn av miljøtiltak, og det at to tredeler av kuttene skal kunne tas nasjonalt. Det siste er særdeles viktig, mener Hauge.

Etter det NRK erfarer, er det i liten grad konkretisert hvordan regjeringen skal nå målet om store kutt hjemme, fordi man ikke vet effekten av alle tiltakene på forhånd.

I klimameldingen blir det samtidig innrømmet at målet om å kutte utslippene med 30 prosent innen 2020, ikke kommer til å bli nådd.