NRK Meny
Normal

– Regjeringa viser forakt for Stortinget

Visepresident på Stortinget, Øyvind Korsberg (Frp) reagerer på en regjering han mener viser forakt for Stortinget. – Regjeringens forhold til Stortinget blir dårligere og dårligere, sier Korsberg, og får støtte fra KrF.

Regjeringen legger frem klimameldingen

SV-leder Audun Lysbakken, kommunal- og regional minister Liv Signe Navarsete, statsminister Jens Stoltenberg og miljøvernminister Bård Vegar Solhjell presenterer regjeringens klimamelding på statsministerens kontor onsdag. Elendig timing, mener opposisjonen.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Øyvind Korsberg (Frp)

Frps Øyvind Korsberg vil be presidentskapet om å sende brev til Regjeringen, for å be Regjeringen vise respekt for Stortinget.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Onsdag la Regjeringen endelig fram sin nye stortingsmelding om klimapolitikken. Pressekonferansen der den lenge etterlengtede klimameldingen ble presentert ble holdt samtidig med spørretimen på Stortinget.

Dette reagerer 1. visepresident i presidentskapet, Øyvind Korsberg, kraftig på.

– Det skjer oftere og oftere at Regjeringen legger opp til pressekonferanse samtidig med spørretimen onsdag formiddag. Dette er en hendelse som samler mange stortingsrepresentanter, og dermed oppstår det en svært uheldig kollisjon, mener Korsberg.

– Forakt

Onsdagens krasj mellom spørretime og presskonferanse fra Regjeringens side er ikke den første. Onsdag 11. april la statsminister Jens Stoltenberg og administrasjonsminister Rigmor Aasrud (begge Ap) frem det nye digitaliseringprogrammet «På nett med innbyggerne», også det mens det var spørretime på Stortinget.

Dette mener visepresident Korsberg er å vise forakt for Stortinget. Torsdag tar han saken opp i presidentskapet og ber om at det sendes et brev til Statsministerens kontor, der det oppfordres til å vise mer respekt for Stortingets debatter og møter.

– Regjeringens forhold til Stortinget blir dårligere og dårligere. Det kommer færre og færre saker fra regjeringens side, og det er vanskeligere å få statsrådene til å komme, sier Korsberg.

Presidentskapet har også ved tidligere anledninger kommet med kritikk av at statsråder uteblir eller forlater salen når de har saker til behandling, og av at spørsmål ikke blir besvart.

Syversen Krf

Hans Olav Syversen i Krf mener Regjeringa viser forakt for Stortinget.

Foto: Alley, Ned / Scanpix

– Respektløst

En annen som reagerer på Regjeringens holdning overfor Stortinget er KrFs stortingsrepresentant Hans Olav Syversen.

I blogginnlegget «Respektløst overfor Stortinget» skriver Syversen at «den rødgrønne regjeringen gjør det de kan for å sette Stortinget på siden».

«Hver onsdag er det muntlig spørretime i Stortinget der meningen er at regjering og storting skal møtes til dyst. For andre gang på to uker har Regjeringen valgt å innkalle til pressekonferanse på samme tid som spørretimen pågår. Slik får man effektivt flyttet fokus bort fra kritiske spørsmål i Stortinget til egenmarkering».

Line Henriette Holten Hjemdal

Stortingsrepresentant Line Henriette Holten Hjemdal (Krf).

Foto: Falch, Knut, Knut Falch / SCANPIX

– Maken til arroganse

Både Korsberg og Syversen reagerer også på at onsdagens pressekonferanse førte til at miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV) ikke møtte på Stortinget for å svare på spørsmål fra Line Henriette Hjemdal (KrF).

– Jeg reagerer på at Solhjell ikke møter når han har spørsmål å svare på. Dette er også symptomatisk for den sittende regjeringen, det har utviklet seg en praksis der man svarer på spørsmål senere enn det reglene tillater, sier Korsberg.

Syversen tar kritikken av Regjeringen enda lenger.

«Statsråd Solhjell kunne forrige uke ikke besvare vår egen Lines spørsmål i spørretimen grunnet andre gjøremål, spørsmålet ble dermed utsatt til dagens spørretime. (...) Dette er respektløst overfor Stortinget, og KrF vil sørge for at dette forfølges. Maken til arroganse som denne Regjeringen viser overfor Stortinget tror jeg ikke vi har sett tidligere!

– Bør være tilgjengelig

Kommunikasjonssjef Jon Berg i Miljøverndepartementet opplyser kort til NRK at spørsmålet ikke ble besvart fordi det ble trukket.

Hjemdal utdyper:

– Jeg skulle stille det samme spørsmålet forrige onsdag, om hva som er Solhjells viktigste saker, i den ordinære spørretimen forrige onsdag. Da kunne ikke Solhjell stille, og jeg ble enige med han sekretær om å ta det denne uken. Mandag fikk jeg beskjed om at Solhjell ikke kunne svare denne gangen heller, og jeg valgte derfor å stille spørsmålet per brev, sier Hjemdal.

Hun er svært kritisk til Solhjell og Mijøverndepartementets prioriteringer.

– Jeg har fire år som rådgiver for en statsråd, og nnsdager mellom klokken ni og klokken elleve bør man være tilgjengelig for å svare på spørsmål fra stortingsrepresentanter, sier Hjemdal.

Hans Kristian Amundsen

Statssekretær ved Stasministerens kontor, Hans Kristian Amundsen.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Stoltenberg unngår politisk debatt

Korsberg etterlyser også mer engasjement på Stortinget fra statsminister Jens Stoltenberg.

– Hvis statsministeren en sjelden gang kommer, møter han ikke pressen og opposisjonen i vandrehallen, men arrangerer en egen pressekonferanse i etterkant. Dette er naturligvis for å slippe å svare ubehagelige spørsmål og debatt, sier Korsberg, som ikke lar sjansen gå fra seg til å komme med et ekstra stikk til den sittende regjeringen:

– Dette kan jo tyde på at man er lei av å regjere og diskutere politikk, og at man ser frem til å bli avløst i 2013, sier Korsberg.

– Bedre enn den uryddige vandrehallen

Statssekretær Hans Kristian Amundsen ved Statsministerens kontor mener Korsberg overdriver problemet.

– Dette er ikke et vesentlig samfunnsproblem. Så snart klimameldingen ble klar, valgte å vi å legge den frem. En vesentlig kritikk av klimameldinga har jo vært nettopp det at den ikke kom, og det at vi la den frem i dag førte til at vi fikk en delvis overlapp med spørretimen, sier Amundsen, som ikke vil være med på at Regjeringens forhold til Stortinget har blitt dårligere.

– Det håper jeg virkelig ikke, sier Amundsen.

Han forklarer at ordningen med at statsministeren kommenterer saker overfor pressen i en egen presskonferanse med at det er «mer ryddig».

– Statsministeren kommenterer søken overfor opposisjonen i spørretimen. Deretter møter han journalister i etterkant. Det skjer på en ryddig og verdig måte i et tilstøtende rom, og er bedre enn å møte alle i den uryddige vandrehallen, sier Amundsen.

– Er det ikke et poeng at opposisjonen ikke kan komme med kommentarer i tillegg når statsministeren snakker på et eget rom?

– På denne måte får alle ryddige og gode arbeidsforhold, først med representantene i salen, og deretter ned journalister på pressekonferansen i etterkant, sier Amundsen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger