– Klimamålene er urealistiske

Både Høyre, Venstre og Fremskrittspartiet mener klimameldingen har urealistiske mål for kutt i CO2-utslipp. – Til det har regjeringen kranglet for lenge internt, sier Høyre.

Nikolai Astrup

Nikolai Astrup er Høyres miljøpolitiske talsmann.

Foto: Cornelius Poppe / Scanpix

Nikolai Astrup, Høyres miljøpolitiske talsmann

Nikolai Astrup

Foto: NRK

– Min første reaksjon er at her er det veldig mye positivt. Jeg vil gratulere regjeringen med at de har klart å legge frem en melding, for det er bra.

Det svarte miljøpolitisk talsmann Nikolai Astrup da NRK ba om en reaksjon på klimameldingen regjeringen la frem i dag.

– Men man kan jo spørre seg hvorfor det har tatt så lang tid å legge den frem. Vi er fire år inn i klimaforliksperioden, og mange av de forslagene som er varslet er jo tiltak som vi uansett burde satt igang for lenge siden, sier Astrup.

Gamle sanger om igjen

Han sier regjeringen på veldig mange områder, som blant annet satsingen på utbygging av intercity-triangelet mellom Halden, Lillehammer og Skien, varsler satsinger som man allerede har signalisert vil komme.

Han avviser imidlertid at man skal klare å oppfylle målene om utslippsreduksjonene som ligger i klimaforliket innen 2020.

– Det er helt urealistisk, og det skyldes at regjeringen har kranglet internt i steden for å komme i gang med arbeidet. Ikke engang i Høyre kan vi oppheve tyngdeloven, og jeg tror ikke det er mulig å komme så langt når vi har kommet så langt inn i perioden, sier Astrup.

Ikke begeistret

Trine Skei Grande

Trine Skei Grande

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

Også Venstres leder Trine Skei Grande er glad for at klimameldingen endelig ligger på bordet.

– Det er fint at man fortsetter å ha målsetningen om å ta to tredeler av CO2-kuttene i Norge, men med de virkemidlene som ligger her når vi ikke målene. Dette holder knapt halveis, sier Skei Grande.

Hun sier hun savner konkrete virkemidler som trengs innen både innenlandsk industri og i transportsektoren.

– Regningen sendes til forbrukeren

Innvandringspolitisk talsmann Per-Willy Amundsen i Fremskrittspartiet

Per-Willy Amundsen

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Miljøpolitisk talsmann Per-Willy Amundsen i Frp sier klimameldingen er preget av symbolpolitikk.

– Dette blir dyrt, og regningen sendes til den vanlige forbruker. Dette betyr dyrere strøm, dyrere boliger, dyrere nettleie, dyrere biler og mindre veiutbygging, sier Amundsen til NRK.

Han er imidlertid positiv til noen av tiltakene.

– Økt satsing på kollektivtransport er viktig, og det samme er tanken om å etablere et teknologifond. Den tanken har også Frp vært inne på, sier Amundsen.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger