Hopp til innhold

– Leger som med viten og vilje svindler skal ikke slippe unna

Flere helsepolitikere stiller spørsmål ved om takstsystemet som fastlegene bruker for å få penger tilbake for pasientbehandling er godt nok til å hindre feil og avdekke svindel.

Ingvild Kjerkol

– MÅ BLI LETTERE Å AVDEKKE: Helsepolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Ingvild Kjerkol, sier legens takstsystem må være enkelt å bruke, slik at det blir færre feilkodinger og lettere å avdekke og anmelde bevisst svindel.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Denne uka avdekket NRK Brennpunkt at 19 leger ble tatt for å ha urettmessig fakturert staten opptil 1,3 millioner kroner. Til sammen måtte legene tilbakebetale over 13 millioner kroner. Ingen av dem ble anmeldt.

Bård Hoksrud på FrPs landsmøte

Bård Hoksrud i Frp ønsker at Helfo skal kontrollere flere leger i året.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Årsaken var ifølge legenes kontrollorgan Helfo at de ikke hadde grunnlag for å si at legene bevisst hadde svindlet staten.

– Det er alvorlig fordi det handler om penger som samfunnet skal bruke på pasientbehandling. Det er viktig at Helfo setter i gang flere kontroller for å forsikre at pengene går til det de skal, sier Bård Hoksrud i helse- og omsorgskomiteen for Frp.

KrFs Olaug Bollestad har selv arbeidet i sykehus, og sier takstkodene legene bruker kan være vanskelige. Hun mener det er på tide å undersøke om kontrollsystemet er bra nok.

– Skal man få til en bedre praksis må vi finne ut årsaken til feilkodinga. Terskelen må bli så høy at det skal mye til å gjøre feil, og de som feilkoder bevisst må straffes.

– Folk må oppleve likhet for loven

Olaug Bollestad deltar i den muntlige spørretime i Stortinget

– Skal man få til en bedre praksis må vi finne ut årsaken til feilkodinga. Terskelen må bli så høy at det skal mye til å gjøre feil, og de som gjør feilkoder bevisst må straffes, sier KrFs Olaug Bollestad.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

De siste tre åra har Helfo bare anmeldt to leger for forhold som har med takstbruk å gjøre.

Til sammenlikning anmelder Nav mellom 1000 og 1500 personer for trygdesvindel – hvert år.

– Det er vanskelig å gå inn i enkeltsaker, men det bør få konsekvenser når leger får urettmessig penger fra det offentlige. Når det slås hardt ned på i Nav-systemet, er det viktig at det også følges opp skikkelig for leger. Det handler om tillit, sier Hoksrud.

– Folk må oppleve at det er likhet for loven. En lege har gjort noe ugreit må ansvarliggjøres like mye som mannen i gata som har fått feil utbetaling fra det offentlige, sier Ingvild Kjerkol, helsepolitisk talsperson for Arbeiderpartiet.

Bent Høie i Stortingets spørretime

Helseminister Bent Høie lover å styrke legenes kontrollorgan de neste fem åra.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Ifølge Kjerkol må kodesystemet være enkelt å bruke, slik at antallet feil reduseres og det blir lettere å avdekke og anmelde svindel.

– Vi kan ikke ha et system som åpner for at leger som med viten og vilje gjør feil slipper unna. Det ødelegger for de andre ærlige legene, og det er våre felles helsekroner som tappes.

Også SVs Karin Andersen reagerer på at Nav tilsynelatende opererer strengere:

– Jeg tar dette opp med regjeringa. Det kan ikke være så stor ulikhet i reaksjon, skriver hun i en e-post til NRK.

Helseministeren: – Styrker kontrollsystemene

– Jeg oppfatter at Helfo anmelder de sakene der de mener det er grunnlag for tro at hensikten er svindel. Dette er et omfattende og komplisert system, så det er mulig at folk gjør feil, og da skal man selvfølgelig betale tilbake, sier helseminister Bent Høie (H).

Helseministeren understreker at de fleste legene i dag er samvittighetsfulle og bruker takstsystemet riktig. Han mener kontrollrutinene fungerer fordi de avdekker misbruk.

– Men vi jobber med å gjøre det enda bedre. De neste fem åra skal vi investere mellom 100 og 150 millioner kroner i bedre digitale løsninger for Helfo.

Ifølge Høie skal fagmiljøene i Helfo bli færre og styrkes.

– Det vil sannsynligvis føre til at flere blir oppdaget om de forsøker å misbruke systemet.

Vi går til legene når vi er på vårt mest sårbare, og stoler på dem. Men tilliten kan misbrukes. Brennpunkt har gravd i pengestrømmene i og rundt legene. Vi har funnet både sykehusleger og fastleger som misbruker den tilliten de er blitt vist - for å tjene mest mulig. Er kontrollen god nok, og hvor stor er sjansen for å bli tatt?

Se NRK Brennpunkts «Legekoden».

AKTUELT NÅ