Normal

Hele luftrommet åpnet

SAS og Widerøe har stanset alle flygninger på Sørvestlandet i kveld, mens Norwegian velger å fly i området.

Norwegian fly inn for landing

Det er ikke lenger flyrestriksjoner i luftrommet over Norge.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Luftfartstilsynet opphevet i ettermiddag alle flyrestriksjoner i norsk luftrom. Widerøe innstiller likevel sine Sørvestlandet. Det samme gjør SAS, mens Norwegian flyr.

Flyplassenene på Sørvestlandet ligger i en sone der man ikke kan garantere at det ikke er aske, og det er opp til flyselskapene selv å avgjøre om de vil fly.

En ny prognose tilsier med stor grad av sikkerhet at norsk luftrom vil være åpent fram til 0800 i morgen tidlig, og prognosen tyder på at det heller ikke blir noen restriksjoner videre utover formiddagen i morgen.

Askeskyen er klar av luftrommet over Østfold, men Norwegians har altså valgt å innstille to flyvninger fra Rygge fredag:

Torsdag kveld er forholdene ved Bergen lufthavn som følger:

På Stavanger lufthavn Sola opplever de også at flere fly er innstilte torsdag. Flyplassen er åpen, men Widerøe står og SAS opplyser nå at de vil komme med ny informasjon klokken 21 og 22.


Askeskyen fra Island rammer flytrafikken i Norge også i dag. Selv om Luftfartstilsynet i ettermiddag opphevet alle flyrestriksjoner i norsk luftrom, har Widerøe innstilt alle sine fly til og fra Vestlandet i dag.

Flyprodusenten anbefaler at de ikke flyr når det er luftforurensning, opplyser Widerøe til NRK.

Asken ikke hinder

Beregninger fra Meteorologisk institutt viser at asken beveger seg sakte, men sikkert østover, men hindrer ikke lenger flytrafikken.

Fra og med klokken 12.30 torsdag var alle restriksjoner i norsk luftrom opphevet. Dermed er det igjen lov å lette og lande ved flyplassene som ble stengt på Vestlandet i natt og i dag morges.

LES: NRK.no følger luftrommet i Europa

LES: Askeskyen vender tilbake

Gardermoen åpen

Det er heller ikke lenger restriksjoner på strekningene til og fra Oslo lufthavn Gardermoen, bortsett fra til Göteborg, Landvetter, som fortsatt er stengt.

Det betyr at flypassasjerer fra Oslo lufthavn Gardermoen endelig kan puste lettet ut, men fortsatt er det uvisst hvor lenge luftrommet er åpent.

– Hvis ikke noen spiller oss en puss igjen så håper vi at dette er stabilt, men vi vet at ting kan forandre seg fort, sier informasjonssjef i OSL, Jon Kobro.

Et lavtrykk over Shetland gir vind i rett østlig retning, og det er ingenting som tyder på at dette vil endre seg det kommende døgnet, forteller vakthavende meteorolog Siv Dearsley til NTB.

I løpet av ettermiddagen vil restene av askeskyen nå fjellene fra Møre og Romsdal sørover til Agder. Modellen viser askespredningen fram til klokken 2 natt til fredag, og Dearsley ser ingen tegn til at det som er igjen av askeskyen vil nå Østlandet innen den tid.

Åpent på Vestlandet

På morgenkvisten i dag var luftrommet fra Sola til Ålesund stengt.

– Det har gått enkelte flyginger i retning øst, som ligger utenfor det stengte området, sier pressesjef Sindre Ånonsen i Avinor til NTB.

Også den generelle helikoptertrafikken til og fra offshoreinstallasjonene var i dag innstilt, men ut på formiddagen ble det igjen tillatt med trafikk til og fra
Heidrun-feltet og Kvernberget.

Ånonsen kan ikke love en askefri kveld, men tror asken kan tynnes ut til fredag.

Bare et kvarter etter at Luftfartstilsynet hevet flyforbudet var Bergen lufthavn Flesland i drift igjen. Terminalsjef Alf Sognefest sier til bt.no at utsiktene er gode og at han igjen er optimist. Både Norwegian og SAS skal være klare til å gjenoppta flygingene på kort varsel.

SE OVERSIKTEN: Sjekk flyforsinkelser og innstillinger her

Avinor oppfordrer passasjerer om fortsatt å søke informasjon om sin flyavgang hos flyselskap og reisebyrå.

– Delen av dette askebefengte området, hvor det er definert en forbudssone mot å fly, har trukket lenger innover oss, slik at vi nå i løpet av natten og morgentimene var nødt til å stenge luftrommet over flyplassene på Vestlandet, sier kommunikasjonsdirektør i Avinor, Ove Narvesen til NRK.

Les også: NRK.no følger luftrommet i Europa

SE KART: Disse flyplassene er stengt i Europa

– Holder på å få askefnatt

Utviklingen på Vestlandet kom etter de positive meldingene fra onsdag, hvor flytrafikken tok seg opp både i Norge og resten av Europa. Avinor uttalte i går at de åpnet luftrommet i Norge på ubestemt tid.

– Jeg holder på å få askefnatt, sier Alf Sognefest, oppgitt terminalsjef ved Bergen lufthavn Flesland, til NRK torsdag morgen.

– Skyene har lagt seg som et belte utenfor kysten vår. Vi blir nok straffet fordi vi bor her vi bor, tror Sognefest.

– Vi var klar over skyene i Nordsjøen, men i går så de ut til å holde seg i ro. Vi trodde de ville løse seg opp, slik de har gjort ellers i Europa, sier han.

Passasjerer gjør opprør

Et reisefølge på 52 personer har siden mandag ventet på å få fly til Sjømannscruiset de skulle delta på.

– Nå har jeg fått nok. Jeg forlater ikke flyplassen før vi har har fått fly dit vi skulle, sier en av damene i reisefølget til NRK.

Lufthavnsjef Leif Anker Lorentzen ved Stavanger lufthavn Sola sier stengningen i natt var overraskende.

– I går hadde vi et håp om at flytrafikken skulle normalisere seg, sa Lorentzen til NRK tidligere torsdag morgen.

Flyplassen i Molde er åpen, men det er det store utfordringer med å få avviklet trafikken. Flyplassen i Kristiansund er foreløpig ikke rammet av den nye askeskyen.

NRK oppdaterer saken

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger