NRK Meny
Normal

Åpent luftrom over det meste av Europa

Hovedflyplassen på Island stenger fredag på grunn av askeskyen fra vulkanutbruddet sist uke. Ellers i Europa går flytrafikken nå som normalt.

Landvetter Göteborg

Tom avgangshall igjen i Göteborg etter at aske fra Island har stengt luftrommet over sør- og vest-Sverige for flytrafikk.

Foto: SCANPIX SWEDEN / REUTERS

Hovedflyplassen Keflavik på Island stenger for første gang siden vulkanutbruddet i forrige uke, melder nyhetsbyrået AFP. Flytrafikken ellers i Europa går nesten som normalt, opplyser den europeiske luftfartskontrollen Eurocontrol. I Sverige og Finland er fortsatt noen flyplasser stengt på grunn av aske fra vulkanutbruddet på Island.

I resten av Europa er de fleste flyplasser åpne, men det meldes fortsatt om en noen kanselleringer.

LES: Hele luftrommet åpnet

Eurocontrol regner med mellom 28.000 og 29.000 flyginger i Europa torsdag og venter få avlysninger. Med få unntak er hele luftrommet over Europa tilgjengelig, opplyser Eurocontrol.

Torsdag ettermiddag melder nyhetsbyrået AFP at hovedflyplassen i Helsingfors er åpnet, og at den vil holde åpent fram til fredag kveld. I tillegg er flyplassene Lappeenranta, Utti og Kauhava åpnet for trafikk.

KART: Sjekk hvilke flyplasser i Norge og Europa som er åpne

Flere svenske flyplasser stengt

Tidligere prognoser tydet på at hele det svenske luftrommet ville være åpent natt til i dag. Men vinden snudde og førte aske i retning Göteborg, noe som førte til at alle flyginger til og fra Landvetter ble innstilt.

Flyplassen i Göteborg er nå åpnet, mens flyplassene i Karlstad, Örnsköldsvik og Umeå fortsatt er stengt.

LES: – Vulkanen misser kraft

Luftrommet over Danmark er åpent, melder danske Naviair, og trafikken ved Københavns Lufthavn Kastrup er i gang. Men det kan gå mange dager før de er tilbake til normal trafikkavvikling.

SE: De siste prognoser fra VAAC

Lufttrafikken i Europa

I Paris skal aktiviteten ved Charles de Gaulle-flyplassen være tilbake i normal drift, i følge lufthavnledelelsen.

Heathrow i London er åpen, men flyplassen melder at det vil ta tid før driften er normal. Alle passasjerer bes ta kontakt med flyselskapet sitt for å få bekreftet at deres flygning går.

Flyplassen i Dublin i Irland er i gang igjen, og flyselskapene kommer gradvis i gang med trafikk. Edinburgh lufthavn i Skotland er åpen, men det er flere kanselleringer ved flyplassen.

Schiphol i Amsterdam og flyplassen i Brüssel er åpnet, men det meldes fortsatt om enkelte kanselleringer og forsinkelser i dag og i dagene fremover.

Tysk luftrom er åpent, men det meldes om kansellerte avganger og forsinkelser fra alle store flyplasser. Passasjerer bes ta kontakt med flyselskapet sitt.

Luftrommet over Spania er åpent, men flere kanselleringer og forsinkelser ventes.

I Polen er flyplassene i både Warszawa og Krakow åpne for lufttrafikk.

Vulkanen putrer fortsatt

– Vulkanen under Eyjafjallajokull på Island er fortsatt aktiv, men situasjonen er stabil, opplyser islandske myndigheter.

– Utbruddet pågår ennå, men aktiviteten er stabil. Det er ingen tegn på at et nytt kraftig utbrudd kommer i den nærmeste tiden, sier en talskvinne for kriseenheten i det islandske sivilforsvaret i formiddag.

Røykskyen fra vulkanen er lav og de seismiske bevegelsene har ikke økt, ifølge talskvinnen.

Eyjafjälljökull

Røyk og aske fra vulkanen under Eyjafjallajokull henger lavt over nærområdet på Island. Vulkanen er fortsatt aktiv, men den har roet seg betraktelig, opplyser islandske myndigheter.

Foto: LUCAS JACKSON / REUTERS

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt