NRK Meny
Normal

Hardt ut mot Lysbakken

– Det går ikke an å være fornøyd med at det blir flere fattige barn i Norge, sier SVs Heikki Holmås og retter kritikken mot lederkonkurrenten i SV, Audun Lysbakken.

Video 3b4163bf-561b-4818-ae63-2ce9bbdbc930.jpg

VIDEO: Heikki Holmås i Morgennytt fredag morgen.

Siden partileder Kristin Halvorsen varslet sin avgang valgkvelden, har lederdebatten gått relativt pent og pyntlig for seg.

Men nå er Holmås lei av å gå stille i gangene.

I Politisk kvarter på NRK P2 fredag morgen går Heikki Holmås til angrep på SV-ledelsen. Særlig partiets håndtering av barnefattigdom får krass kritikk.

– Mer rettferdighet

– Noe av det viktigste er at vi får til en enda bedre og mer rettferdig fordeling. For det har blitt flere fattige barn mens vi har sittet i regjering. Vi må ha en konkret plan for hvordan vi skal avskaffe barnefattigdom hvis vi skal lykkes, sier Heikki Holmås til Politisk kvarter.

– Hele regjeringen har ansvar for dette, men Audun Lysbakken har selvfølgelig et særlig ansvar som barne- og likestillingsminister, sier Holmås til NRK P2.

Etter at Bård Vegar Solhjell trakk seg fra lederkampen, vil valget høyst sannsynlig stå mellom Audun Lysbakken og Heikki Holmås.

– Kan ikke være fornøyd

– Det går ikke an å være fornøyd med at det blir flere fattige barn i Norge, sier han.

– Lysbakken har fått til veldig mye bra. Men det er ingen tvil om at en SV-leder som går til valg i 2013 må legge fram en konkret plan for hvordan vi skal avskaffe fattigdom.

Holmås tror problemet til SV er at de sakene de har sagt er de viktigste for partiet, ikke har fått fullt gjennomslag.

– En av våre viktigste saker er for eksempel å stoppe de negative klimaendringene. Norske CO²-utslipp har fortsatt å øke etter at vi kom i regjering, sier Holmås.

– Det holder ikke at folk blir skuffet. Vi må være tydelige på hva vi prioriterer, og så må vi ville det. Da er jeg sikker på at vi får det til.

På søndag vil Holmås og Lysbakken møtes til debatt på SVs folkevalgtkonferanse.

Lysbakken foreløpig favoritt

Hvem som blir SVs neste leder vil avgjøres under partiets ekstraordinære landsmøte til våren. I tiden før det vil Lysbakken og Holmås reise rundt i landet for å overbevise SV-politikere om at de er rett mann til jobben.

En spørreundersøkelse NRK har gjennomført blant SVs lokale partitopper viser at flertallet vil ha Lysbakken. Spørsmålene ble sendt ut til 606 SV-politikere som var listekandidater ved årets valg.

Av de 243 som svarte sa 57 prosent at de ønsker at Lysbakken tar over etter at Halvorsen trekker seg til våren.

Men Holmås lar seg ikke skremme av Lysbakkens favorittstempel.

– Jeg tror at jeg kan gjøre en god jobb dersom jeg får overta lederklubben i SV. Nå skal vi legge fram våre politiske programmer, og så får vi diskutere med hele SV hva som blir vår politiske kurs i framtiden, sier han.

Les også: Ballo: – Lysbakken er en svermer

Lysbakken og Holmås

Lederdebatten har gått relativt rolig og pent for seg hittil. Men i dag går Holmås til angrep på Lysbakken.

Foto: Siv Sandvik / NRK
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger