Trynefaktoren avgjør i SV

SVs lederkandidater er enige om det meste, og valget av ny sjef dreier seg først og fremst om hvem partiet stoler mest på.

Lysbakken og Holmås

Audun Lysbakken og Heikki Holmås er gode venner. I 2006 bodde de sammen i en kort periode da Lysbakken leide rom hos Heikki mens førstnevnte var på husjakt i hovedstaden.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Det spår Audun Lysbakken, nestlederen som har lyst til å ta over som leder etter at Kristin Halvorsen går av til våren.

– Jeg tror det valget partiet står foran heller er et valg om hvem som er best egnet til å lede partiet i en vanskelig situasjon, sier Lysbakken.

Gode venner

Sammen med lederkandidat nummer to, Heikki Holmås, var han gjest i Politisk Kvarter mandag morgen.

Ved første øyekast er det ikke bare politikken de to har til felles.

Begge er i 30-årene, begge har et lidenskapelig forhold til fotballklubben Brann og begge støtter det rødgrønne regjeringsprosjektet.

– Vi har stått sammen om veldig mye av det SV forhåpentligvis har gjort riktig de siste årene, og sikkert noe av det vi har gjort feil også, sier Lysbakken.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Bred eller smal?

Verken han eller Holmås er særlig ivrige etter å peke på uenigheter eller forskjeller de to imellom.

Debatten i morges avdekket likevel ulike syn på hvordan SV skal komme seg ut av gjørma.

For mens Lysbakken mener partiet må «bli bredere» – altså markere seg på andre områder enn bare miljø og skole – mener Holmås at SV heller skal satse hardere på kjernesakene.

– Jeg har ingen tro på at det å breie seg ut og være tilstede på alle saksområder er det som er viktig for oss når vi har fire prosent oppslutning i valg, sier han.

Holmås vil derimot at SV skal bli tydeligere på at de vil kjempe for rettferdig fordeling, fattigdomsbekjempelse og ikke minst miljø.

– Hvis jeg blir leder, vil jeg være leder for «togpartiet SV», som sørger for å satse på tog i stedet for fly og gode jernbaneløsninger i byene, sier Holmås.

Lysbakken favoritt så langt

lysbakken, holmås, Solhjell, halvorsen

I utgangspunktet skulle en av disse tre ta over etter SV-leder Kristin Halvorsen, men nå har Bård Vegar Solhjell trukket sitt kandidatur.

Foto: Bendiksby, Terje / Scanpix

Tida vil vise om tog-strategien vil overbevise SVs landsmøte om at Holmås er rett mann til jobben.

Så langt tyder alle spørreundersøkelser og ringerunder på at Lysbakken er favoritt – både blant fylkestopper og «grunnfjellet».

I utgangspunktet drømte SV-ledelsen om at medlemmene selv skulle velge ny leder gjennom uravstemning, men forslaget ble vraket av landsstyret i helga.

Lørdag trakk Bård Vegar Solhjell sitt kandidatur, og det er så langt lite som tyder på at flere vil kaste seg inn i lederkampen i SV.

Etter planene skal de to håpefulle skal legge ut på en debatturné i SV-land.

– Selv om vi ikke nødvendigvis er så uenige om ting, så kan det å utfordre medlemmene og oss til å diskutere politikk være veldig sunt for partiet, sier Lysbakken til Politisk Kvarter.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger