Hopp til innhold

Hareide og Raja har avbrutt reise på grunn av den politiske situasjonen

Tidligere KrF-leder Knut Arild Hareide og Venstres Abid Raja har avbrutt reiser til Asia. Begge sier de kommer hjem på grunn av den politiske situasjonen.

Knut Arild Hareide nevnes av sentrale KrF-kilder som en aktuell statsrådskandidat. Høyre-ledelsen skal være åpen for å invitere Hareide tilbake i varmen.

Det opplyses til NRK at Høyre har innkalt til ekstraordinært gruppemøte i Høyres stortingsgruppe fredag. Det kan være en indikasjon på at det kan komme endringer i regjeringen fredag.

Hareide møtte pressen på Gardermoen torsdag moren, men ville ikke si hvilke samtaler han skal ha.

– Ingenting er landet

– Jeg avbryter ikke en reise i regi av Stortingets utenrikskomité uten at det er noe viktig. Jeg har informert mine kolleger i komiéen at det er på grunn av den politiske situasjonen jeg måtte avbryte reisen. Det er ingenting som er landet, så jeg vil ikke kommentere noe konkret, sier Hareide.

Han bekrefter at han skal i samtaler i løpet av dagen, og sier at han vil få vite mer om hva samtalene skal dreie seg om utover dagen.

– Jeg har ikke snakket med statsministeren. Jeg vil ikke kommentere hva disse samtalene skal dreie seg om, sier han.

Han sier videre at han har fått med seg spekulasjonene rundt hvem som kan bli nye statsråder.

Forklaring av hvordan Regjeringen kan få flertall for saker i Stortinget når Frp går ut og de ikke lengre ha flertallet i Stortinget bak seg.

Også Venstres parlamentariske nestleder, Abid Raja, har avbrutt sin reise på grunn av den politiske situasjonen.

Raja: – Ville være tilgjengelig for partiledelsen

likhet med Hareide, opplevde også Raja at regjeringen hadde endret seg fra han gikk på flyet i Norge, til han landet i Asia.

– Da jeg gikk på flyet i Oslo hadde vi en firepartiregjering, og når jeg landet i Bangkok så hadde vi en trepartiregjering. Jeg er parlamentarisk nestleder i stortingsgruppa, og da var det viktig å returnere umiddelbart fordi jeg skjønte at her ville partiet trenge at vi er samlet for å diskutere retning og veivalg, sier Raja.

Han ønsker ikke å kommentere om han har blitt spurt om han ønsker å bli statsråd.

Hvor viktig er det for deg å være hjemme og påvirke prosessen?

– Det er viktig at man er tilgjengelig for partiledelsen på vegne av stortingsgruppa for å diskuttere både politiske veivalg og retningsvalg. Derfor snudde jeg på femøringen og fløy hjem, sier Raja.

Han sier han fløy hjem på eget initiativ.

SNUDDE PÅ EN FEMØRING: Abid Raja (V) valgte å avbryte en reise når det ble kjent at Frp valgte å gå ut av regjering.

Håp om å få kabalen ferdig fredag

Statsminister Erna Solberg har tidligere sagt at hun har gitt seg selv til slutten av måneden med å lande statsrådkabalen, men etter det NRK forstår er det nå håp om å komme i mål til førstkommende fredag.

Hareide sier at da han dro fra Norge var det en flertallsregjering det var uaktuell for ham å være en del av.

– Så endret situasjonen seg dramatisk i løpet av denne reisen. Og nå har jeg kommet hjem for å ha samtaler. Det ser jeg fram til, sier Hareide.

Turen med Stortingets utenriks- og forsvarskomité var en lenge planlagt tur. Også Abid Raja skulle ha vært på utenlandsreise, men har etter det NRK kjenner til returnert til Norge for å være med i diskusjonene om regjeringsendringene.

Statsrådspost er avhengig av flere forhold

De fleste komitémedlemmene dro fra Oslo med et fly som tok av fra Gardermoen mandag ettermiddag.

Det var på mandag Frp-leder Siv Jensen varslet at Frp avbrøt regjeringssamarbeidet og trakk seg ut av Solberg-regjeringen.

Flere kilder påpeker overfor NRK at en eventuell statsrådspost til Hareide vil være avhengig av både at Hareide selv er klar til å legge konflikten med Erna Solberg og KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad bak seg, og at Ropstad selv ønsker ham inn i regjering.

Hareide skal være en kandidat til en statsrådpost til tross for at han seinest i november anklaget Erna Solberg for løftebrudd i forbindelse med KrFs retningsvalg.

Høyre, KrF og Venstre satt onsdag i forhandlinger om hvordan den nye regjeringskabalen skal se ut.

Som NRK kunne fortelle onsdag, har både KrF og Venstre et sterkt ønske om finansministerposten.

For KrFs del er Hans Olav Syversen et aktuelt navn til den posten, men også Hareide blir nevnt som en kandidat av flere.

AKTUELT NÅ