Har rekonstruert Breiviks Ila-celler

ILA FENGSEL/ BÆRUM (NRK): Området Anders Behring Breivik disponerte ved Ila fengsel har vært under ombygging, men skal ha blitt rekonstruert for å gi et inntrykk av hvordan det var under massedrapsmannens opphold.

Øystein Storrvik går inn til Ila

BEFARING: Øystein Storrvik går inn til Ila fengsel og forvaringsanstalt rett før klokken 09 mandag morgen.

Foto: NRK

Breiviks advokat Øystein Storrvik utenfor Ila fengsel og forvaringsanstalt

BREIVIKS ADVOKAT: Øystein Storrvik utenfor Ila fengsel og forvaringsanstalt.

Foto: Martin Fjørtoft / NRK

Den sivile rettssaken om massemorderen Anders Behring Breiviks soningsforhold starter tirsdag, men allerede mandag var rettens aktører ved Ila fengsel på befaring.

Rett før klokken ni gikk Anders Behring Breiviks advokat Øystein Storrvik inn fengselsportene.

– Det er en viktig befaring for saken. En stor del av tiden har Breivik sittet her, og forholdene her blir viktig for hele saken, sier Storrvik til NRK.

Undersøker håndjern-bruk

– Hva er hovedpoenget for deg å vise fram i dag?

– Dette med bruk av håndjern, nakenransakelser og sånne ting er viktig for oss ved siden av de fysiske fasilitetene, svarer Storrvik.

Dommer Helen Andenæs Sekulic og teamene til Storrvik og Regjeringsadvokaten inspiserte cellene massedrapsmannen disponerte på avdelingen for særlig høy sikkerhet.

22. juli-terroristen mener soningsforholdene han har vært underlagt de siste årene bryter menneskerettighetene, og har saksøkt staten.

– Vi skal se på de tre cellene han disponerte da han var der. Og litt andre ting, sier advokat Marius Emberland ved Regjeringsadvokaten til NRK idet han ankommer fengselet.

Slik sonet Breivik ved Ila fengsel:

Breiviks celle
Foto: Ila fengsel og forvaringsanstalt/Glefs AS

Måtte flytte

Anders Behring Breivik i 22. juli-rettssaken

MISFORNØYD: Massedrapsmannen Anders Behring Breivik har saksøkt staten, fordi han mener soningsforholdene han har vært underlagt bryter menneskerettighetene.

Foto: DANIEL SANNUM LAUTEN / Afp

Anders Behring Breivik satt fengslet på Ila fengsel og forvaringsanstalt i tiden etter terrorangrepet 22. juli 2011. Breivik ble første gang flyttet til Skien fengsel i en periode på ti uker fra juli 2012. Dette ble delvis gjort på grunn av behov for å gjøre bygningsmessige utbedringer på Ila, delvis av sikkerhetshensyn.

– Det er også god sikkerhetstenkning i å flytte de innsatte med jevnlig mellomrom, sa fengselsdirektør ved Ila fengsel, Knut Bjarkeid, i juli 2012.

I oktober 2012 ble massedrapsmannen flyttet tilbake til Ila fengsel, denne gang varte oppholdet der nesten et år. I september 2013 ble Breivik igjen transportert tilbake til Skien, der han har sonet på avdelingen for særlig høy sikkerhet siden.

Ila fengsel og forvaringsanstalt

SATT FENGSLET HER: Anders Behring Breiviks forsvarer Øystein Storrvik og Marius Emberland fra Regjeringsadvokaten er mandag på befaring ved Ila fengsel og forvaringsanstalt i Bærum, før rettssaken starter i morgen.

Foto: NRK / NRK

Har «restaurert» Breiviks celler

De siste årene har det vært gjennomført ombygginger på Ila fengsel. Ombyggingene har blant annet har omfattet avdelingen for særlig høy sikkerhet.

Denne prosessen pågår fortsatt, men etter det NRK får opplyst skal området Breivik tidligere disponerte ha blitt rekonstruert. Slik skal rettens aktører få et reelt bilde av hvordan massedrapsmannens opphold var i fengselet i Bærum.

Soningsregimet med særlig høy sikkerhet innebærer blant annet at innsatte ikke får kommunisere med andre innsatte. Kommunikasjonen med besøkende, som for Breiviks del har vært begrenset til svært få personer – blant disse en fengselsprest – foregår gjennom en glassvegg. Dette har vært praksis både ved Skien og Ila fengsel.

Soningsregimet har aldri blitt evaluert av norske myndigheter, til tross for kritikk fra Europarådets torturkomité. Senere denne uken skal retten også på befaring i Skien fengsel, der Breivik disponerer flere celler, egen luftegård og i det siste har fått tilbud om å bruke fengselets store luftegård under strengt oppsyn.

Emberland og Mestad

PÅ ILA: Advokatene Marius Emberland (nr. to fra venstre) og Adele Matheson Mestad (t.v.) fra Regjeringsadvokaten var mandag morgen på befaring ved Ila fengsel.

Foto: Tobias Prosch Simonsen / NRK

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger