Hopp til innhold

Tre menn tiltalt for terrorplanlegging

Riksadvokaten har bestemt at de tre mennene som ble arrestert av PST i fjor sommer, blir tiltalt for å ha planlagt en terrorhandling.

Saeed Bujak ankommer Norge på Gardermoen

Saeed Bujak ankommer Norge på Gardermoen

Foto: NRK

Mikael Davud, David Jakobsen og Shawan Sadek Saeed Bujak som for litt over ett år siden ble arrestert, mistenkt for å planlagt terrorhandlinger på norsk jord, ble i dag tiltalt for terrorplanlegging. Strafferammen er på 12 år.

I tillegg er de tiltalt for å ha skaffet seg ingredienser til å lage en bombe.

PST mener de tre planla å lage en kraftig bombe og at gruppa hadde forbindelser til terrororganisasjonen al-Qaida.

Mikael Davud og Shawan Bujak sitter fortsatt varetektsfengslet. Den tredje siktede David Jakobsen som også fungerte som PSTs informant, er løslatt. Ingen av de siktede erkjenner straffskyld.

Overrasket

– Vi er overrasket over at Riksadvokaten har funnet grunnlag for å tiltale Jakobsen , men han ser frem til å få belyst realitetene i saken i retten, sier forsvarer Rene Ibsen til NRK.

Rettssaken skal etter planen starte i Oslo tingrett 31. oktober i år.

– Han har fått forkynt tiltalen og er selvfølgelig veldig skuffet. Han hadde håpet å være ferdig med saken nå. Slik vi kjenner saken er det ikke grunnlag for å tiltale Jakobsen, sier Ibsen.

– Westergaard og Jyllandsposten var målet

I tiltalen mot de tre står det at de planla å gjennomføre anslag med eksplosiver mot Jyllandsposten i Danmark. De skal også ha planlagt å skyte den danske tegneren Kurt Westergaard.

Påtalemyndighetene mener Davud, Bajuk og Jakobsen forberedte spreningene ved blant annet å skaffe utstyr for å lage en bombe. De skal også ha forsøkt å gå til anskaffelse av et skytevåpen.

Satser alt på Danmark-sporet

De tre var opprinnelig siktet for å ha inngått forbund med tanke på å begå terrorhandlinger i Norge.

Mikael Davuds forsvarer, Carl Konow Rieber-Mohn, er overrasket over at påtalemyndighetene nå satser alt på Danmark-sporet.

– PST har hele tiden snakket om terror i Norge. Nå går de helt bort fra sporet om terror ved Kinas ambassade i Norge. De satser alt på Danmark-sporet sier Rieber-Mohn til NRK.

Han tror saken kommer til å få større internasjonal oppmerksomhet nå.

Bujaks forsvarer, Brynjar Meling, er derimot ikke like overrasket som de to andre forsvarerne over tiltalen.

– Det var som ventet, men tiltalens utforming er interessant. Den viser at min klient blir trodd på det han har forklart, sier Meling.

Han sier likevel at hans klient ikke kan straffes for planleggingen av terrorhandlinger.

Terrorcelle i Norge

David Jakobsen like etter løslatelsen.

Terrorsiktede David Jakobsen ble i oktober løslatt mot meldeplikt.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

Kurdiske Bujak ble pågrepet i Duisburg i Tyskland i begynnelsen av juli etter at PST slo til mot det de mener var en terrorcelle i Norge. Davud og Jakobsen ble pågrepet i en politiaksjon i Oslo-området. I forbindelse med fengslingsmøtet i juli ble det kjent at David Jakobsen har vært PST-informant og under overvåking.

PST har hele tiden ment de tre terrorsiktede planla å lage en kraftig bombe basert på stoffet hydrogenperoksid. Ifølge PST har alle de tre forbindelser til al-Qaida. En forbindelse alle tre har benektet.

I mai opphevet Oslo Tingrett meldeplikten til Jakobsen, etter at han ble løslatt i oktober. Jakobsen ble ilagt daglig meldeplikt rett etter løslatelsen. Senere ble den redusert til tre ganger per uke. Til den til slutt ble opphevet.

Rettssaken mot de tre skal etter planen starte den 31. oktober i år.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ