NRK Meny
Normal

Han vil tvinge kommunene til å svømmeteste skolebarn

Hver andre tiåring kan ikke svømme. Nå vil regjeringen ha svømmeundervisning inn i barnehagen og tvinge kommunene til å gjennomføre svømmetester.

Created by InfoDispatcher

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen vil at kommunene skal gi bedre svømmeopplæring til skolebarn. Blant annet ved å kreve nasjonale svømmetester av kommunene. Foto: PER ONSHEIM

– Barn må lære å svømme. Vi har tall som viser at halvparten av elever som går ut av skolen ikke kan svømme, noe som kan forårsake ulykker. For hvis de er i vann og mister kontroll, har de ikke sjans til å redde seg selv, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

I dag kan halvparten av landets tiåringer ikke svømme, og minoritetsbarn ligger ofte dårlig an.

Svømmetest på 200 meter

Svømmeopplæring

Bente Thorsen (Frp), Line Henriette Holten Hjemdal (KrF) og Iselin Nybø (Venstre) støtter kunnskapsministerens forslag om flere svømmekrav til kommunene.

Foto: NRK

Kommunene har ansvaret for å gi norske elever svømmeopplæring. Men regjeringen, sammen med KrF og Venstre, mener det er et sterkt behov for å øke svømmenivået hos barna.

Derfor vil de gi kommunene en svømmepakke med:

  • Svømmeopplæring i barnehagen
  • Penger til svømmetrening for minoritetsspråklige
  • Krav om å gjennomføre svømmeprøver i grunnskolen

– Også skal vi innføre en fast metergrense for å kunne svømme. Det holder ikke bare å svømme 10 meter, sier Røe Isaksen.

Svømmekravet, som nå er ute på høring, er foreslått å ligge på 200 meter. I dag har ikke læreplanen et krav om hvor langt elevene må kunne svømme for å regnes som svømmedyktige.

Kunnskapsministeren tror et fast krav, kombinert med en nasjonal ferdighetsprøve, vil gi bedre grunnlag for å vurdere om barna har lært å svømme eller ikke.

Svømmetrening med minoritetspråklige barn
Foto: Per Onsheim

​Skal redusere drukningsulykker

– De vi vet at trenger ekstra oppfølging er de som kommer til Norge så sent at de ikke har hatt svømmeopplæring. Hvis du kommer til Norge som syvendeklassing, og svømmeopplæringen er ferdig i sjetteklasse, da må vi gjøre noe, sier Røe Isaksen.

I 2013 spilte to gutter, opprinnelig fra Somalia, fotball ved et lite vann i Oslo. Den yngste løper ned til vannet for å kjøle seg ned. Da han får problemer i vannet, kommer storebroren til unnsetning. Ingen av dem kan svømme, og begge drukner.

Kunnskapsministeren er spesielt bekymret for at barn med minoritetsspråklig bakgrunn ikke får god nok oppfølging.

– I verste fall kommer vi til å fortsette å se tragiske avisoverskrifter hver eneste sommer med drukning. Vi klarer ikke å fjerne alle problemer med svømmeopplæringa i løpet av et år, men vi kan ta systematiske grep som sikrer at alle lærer å svømme, sier Røe Isaksen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger