NRK Meny
Normal

Han slo henne i magen der hans ufødte barn lå

Helsepersonell får ikke varsle dersom de vet at en gravid kvinne utsettes for vold, selv om volden kan skade barnet i magen.

Anonym kvinne

LIVREDD: Selv da hun gikk gravid ble hun slått i magen av faren til det kommende barnet. Hun skulle ønske noen hadde grepet inn. – Det hadde spart meg og barnet mitt for mye.

Foto: Ingvild Baltzersen Sund / NRK

– Jeg fryktet for livet. Å anmelde var jeg ikke i stand til i den pressede situasjonen jeg var i.

Det startet like før hun ble gravid. Fysiske angrep fra han som utad virket så trivelig. Han hun snart skulle frykte mer enn alt annet. Selv om ekssamboeren nå sitter i fengsel, tør hun ikke stå fram med navn.

– Jeg ble gravid selv om jeg gikk på prevensjon, og fikk meg ikke til å ta abort. Jeg håpet han skulle bli bedre, og forsto ikke alvoret.

Ingen visste hva slags regime hun levde i. Ingen spurte. Ingen visste at han slo henne der det ufødte barnet lå. Hans barn. Gradvis ble det syke normalen.

– Jeg gjorde det jeg kunne for å beskytte magen. Lite visste jeg at også psykisk vold skader fosteret.

Får ikke dokumentere

Nanna Voldner

Fagsjef i Den norske jordmorforeningen, Nanna Voldner, sier det er frustrerende for jordmødre å vite at gravide utsettes for vold uten å kunne gripe inn.

Foto: Ingvild Baltzersen Sund / NRK

Forskning viser at rundt fire prosent av gravide kvinner i Norge utsettes for fysisk vold. I et forsøk på å avdekke og avverge flere tilfeller skal alle gravide nå spørres om de utsettes for vold og overgrep. Men hva skjer så?

– Vi har ikke lov til å skrive ned kvinnens svar. Vi har ingen steder å dokumentere dette. Hvis mor ikke tør å gå videre med saken får vi ikke gjøre noe. Hensynet til det ufødte barnet betyr ingenting, sier Nanna Voldner, fagsjef i Den norske jordmorforening til NRK.

Dermed blir helsepersonell brennende inne med informasjonen, selv når de vet at et foster kan skades.

– Det er helt klart frustrerende, og et hull i lovverket.

– Lite snakk om vold mot gravide

Inga Marte Thorkildsen

– Mange av kvinnene er truet på livet, og ser ingen vei ut av forholdet. Derfor er jeg enig i at loven må endres slik at helsepersonell og barnevern får et helt klart ansvar for å beskytte barnet i magen, sier tidligere barneminister, Inga Marte Thorkildsen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Voldsrelatert stress kan gi nedsatt fostervekst, prematur fødsel og spontanabort, og nedsatt helse og livskvalitet for barnet.

– Det er mye snakk om at rusmidler, kosthold og stress påvirker fosteret. Fysisk vold mot den kommende moren er like skadelig, men det er det lite snakk om, sier tidligere barneminister, Inga Marte Thorkildsen, til NRK.

Hun har gitt ut boken "Du ser det ikke før du tror det", om vold og overgrep mot barn.

– Barnet i magen må få et særskilt vern.

– Ting kunne ha vært annerledes

Hun som vet hvordan det er å leve i et voldelig svangerskap skulle ønske noen hadde grepet inn.

– Det hadde spart meg og barnet mitt for mye.

De lever begge med psykiske og fysiske lidelser etter det de ble utsatt for.

– Det er mange barn der ute som kunne trengt at moren fikk hjelp mens hun gikk gravid. Det er barnas beste det handler om.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger