NRK Meny
Normal

Vil ha høyere skatt

HÅNDVERKEREN, OSLO (NRK.no): Får SV-leder Kristin Halvorsen det som hun vil, må de med middels og gode inntekter betale mer skatt etter 2013.

Kristin Halvorsen

Avtroppende SV-leder Kristin Halvorsen varsler omkamp om skattenivået. Hun ønsker å heve det fra 2013.

Foto: Vilde Helljesen / NRK

– Skal vi ha høye ambisjoner i velferdssektoren, er vi avhengig av at vi kan finansiere dem, sier Kristin Halvorsen til NRK.no.

– Vi kommer til å ha strammere budsjetter fremover. Verden rundt oss er rammet av en finanskrise, og vi kan heller ikke bruke så mye penger som vi vil, for det vil ramme norsk næringsliv.

– Ingen elsker skatt

Kristin Halvorsen

Kristin Halvorsen så ingen grunn til å legge skjul på det elendige valgresultatet.

Foto: Vilde Helljesen / NRK

Hun peker på at skattenivået både i forrige stortingsperiode og i denne har ligget å 2004-nivå, som regjeringen lovet. Nå mener Halvorsen det er på tide å gjøre noe med det, og hun vil ta til orde for en skattedebatt.

– Vi vil invitere til en diskusjon om dette fra 2013 og fremover, sier hun, vel vitende om at det kan bli en tøff diskusjon.

– Det er i utgangspunktet ikke et populært forslag. Det er ingen, selv ikke de mest ihuga SV-erne, som elsker skatt. Men vi har behov for finansiering.

– Hvem er det som kommer til å måtte betale mer skatt hvis du får det som du vil?

– Det blir dem med middels og god inntekt. Folk skal betale etter evne, sier Halvorsen.

Stående applaus

Kristin Halvorsen ble møtt med stående applaus da hun inntok talerstolen på SV første landsstyremøte etter det svake valget.

– Kjære venner, vi har gjort et elendig valg, sa Halvorsen rett ut.

– Men det er ikke første gang vi har gjort et dårlig valg. Vi har vært ute en vinternatt før. Vi har reist oss før, og vi skal gjøre det igjen.

Hun ble avbrutt av applaus flere ganger og benyttet anledningen til å trekke frem saker SV har fått gjennomslag i regjeringen, men kanskje ikke alltid fått æren for.

– Vi har vært en slags hoggestabel for det rødgrønne prosjektet. Men nå skal vi på bøllekurs. Vi må bekjempe mytene og ta vår egen politikk tilbake, sa Halvorsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Silje Schei Tveitdal, Audun Lysbakken og Bård Vegar Solhjell

Silje Schei Tveitdal, Audun Lysbakken, Bård Vegar Solhjell og resten av landsstyret møtte Kristin Halvorsen med stående applaus.

Foto: Vilde Helljesen / NRK

Inspirerte

Hennes viktigste formål med talen, var å inspirere partiet og si at SV skal «reise kjerringa», sier hun til NRK.no. Hun lyktes i hvert fall med å skape begeistring i egne rekker.

– Tusen takk for en fantastisk tale. Det var så inspirerende å høre på, sier en av landsstyremedlemmene til Halvorsen etter talen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger