Normal

Hackerangrep mot Unio sine nettsider

Midt i den pågående streiken ble Unio sine nettsider tirsdag rammet av angrep fra hackere. Målet var å få siden nedstengt.

Unio sine hjemmesider utsatt for hackerangrep.

Tirsdag ble Unio sine hjemmesider utsatt for omfattende hackerangrep.

– Det er selvfølgelig trist og kritisk om våre nettsider skal være nede, sier kommunikasjonsrådgiver i Unio, Jo Tobiassen.

– Det er vår primære kommunikasjonskanal, både til medlemmer og verden der ute. Midt i en streik som er så omfattende som den nå, vil det ramme hele organisasjonen og tusenvis av mennesker ut i Norge, forteller han.

Sendte virus til millioner

Det første angrepet kom rundt 11.30. Deretter fulgte et nytt angrep cirka to timer senere, før det siste og største kom klokken 20.00.

– Det siste kom akkurat i det vi startet et nettmøte med våre forhandlingsledere, sier Tobiassen.

Fremgangsmåten til hackerne var å sende ut virus til millioner av datamaskiner verden over. Viruset programmerte maskinene til å automatisk gå innpå Unio sine hjemmesider uten at eieren var klar over det. Når millioner av brukere skulle inn på nettsiden samtidig, førte det til overbelastning.

– Prøver å kneble oss midt i streiken

Tobiassen sier at angrepene ikke er tilfeldig, og at de har vært rettet mot Unio i hele dag. Han mener noen prøver å få dem nedstengt midt i streiken.

– Det blir bare spekulasjoner fra min side, men det kan jo virke som om noen prøver å kneble oss midt i streiken. Det er tydelig at angrepet er bra organisert, og at det er proffe folk som står bak, sier kommunikasjonsrådgiveren.

– Det er helt klart et lovbrudd. Vi må etter hvert se hva vi gjør med det. For nå har vi tusenvis av folk ute som er avhengig av informasjon fra oss.

16 000 medlemmer i streik onsdag

Nå virker det som om Unio og deres leverandører begynner å få kontroll over situasjonen. De følger med kontinuerlig og tar grep underveis. Blant annet skal de stenge nettsiden for utenlandske IP-adresser, noe som betyr at folk utenfor Norge ikke vil få tilgang til siden.

– Men vi de er selvfølgelig bekymret for at hackerne skifter strategi og prøver på nye ting, sier Tobiassen.

Meklingen i lønnsoppgjøret for de offentlig ansatte brøt sammen natt til torsdag forrige uke. Dermed ble over 25.000 ansatte i stat og kommune tatt ut i streik. nesten like mange vil følge når konflikten trappes opp i morgen. Unio har varslet motparten om at de tar ut ytterligere 7.300 medlemmer i streik fra onsdag 30. mai. Det betyr at drøyt 16.000 Unio-medlemmer er i streik fra i morgen av.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger