Hopp til innhold

Intet nytt fra Venstre-fronten

STORTINGET (NRK): Venstre-leder Trine Skei Grande holder fortsatt kortene tett til brystet når det gjelder regjeringsdeltakelse. – Vi ønsker oss en blågrønn regjering, er fortsatt mantraet.

Trine Skei Grande

FÅ SVAR: Venstre-leder Trine Skei Grande holder fortsatt på hovedbuskapet: Hun og partiet ønsker seg blågrønn regjering, men holder mulighetene åpne.

Foto: NRK

– Det vi er enige om, er at vi skal prøve å få til forhandlinger. Både for at vi ønsker en blågrønn regjering, men også fordi vi ønsker å løfte klima- og miljøpolitikken, sa Trine Skei Grande da hun og resten av Venstres stortingsgruppe møtte pressekorpset etter sitt første møte etter valget.

De som hadde ventet seg et tydelig svar på regjeringsspørsmålet, må dermed vente litt til.

Gjentok mantraet

Siden stortingsvalget forrige uke har det vært knyttet stor spenning til om Venstre vil satse på et regjeringssamarbeid med Høyre og Fremskrittspartiet.

Onsdag møttes partiets nye stortingsgruppe på åtte for å diskutere veien videre. Det sentrale spørsmålet har vært om Venstre nå vil søke å gå inn i regjering i stedet for å fortsette som støtteparti på Stortinget, slik de har gjort de siste fire årene.

– Vi har en landsmøteuttalelse om at vi ønsker oss en blågrønn regjering, er det tydeligste svaret Grande har.

– Vi ønsker først og fremst å forhandle om vårt utgangspunkt som vi gikk til valg på, og håper vi får til en god plan for å forhandle på borgerlig side, sier Venstre-lederen, og sier dermed ikke noe om partiet satser på regjeringsmakt eller fire nye år som støtteparti på Stortinget.

Vil ta initiativ

Torsdag kveld skal de fire borgelige partilederne møtes i statsministerboligen for videre diskusjoner.

Venstre-lederen sier de så langt ikke er formelt invitert til å diskutere et regjeringssamarbeid.

– Vi kommer til å ta et initiativ i morgen til å løfte de store viktige sakene vi trenger å få løst på borgerlig side. Da må vi finne samarbeidsløsninger som gjør at vi kommer i mål med politikken, sier Grande.

Venstres landsmøte vedtok i april i år å gå til valg på en blågrønn regjering sammen med Høyre og KrF. Men partiet slo også fast at de «vil søke å samarbeide på borgerlig side etter valget».

Hva det betyr i praksis, har vært opp til partiets stortingsgruppe å tolke. Flere lokal- og fylkespolitikere i Venstre har uttrykt overraskelse over at partitopper nå åpner for å gå i regjering med Frp.

Mandatfordeling i hele landet

Antall mandater med endring fra stortingsvalget i 2013

RESULTAT100 % opptaltOppdatert 06.10.2017, kl. 13:04

Rødt

1 mandater
1 opp fra 2013

Sosialistisk Venstreparti

11 mandater
4 opp fra 2013

Arbeiderpartiet

49 mandater
6 ned fra 2013

Senterpartiet

19 mandater
9 opp fra 2013

Miljøpartiet De Grønne

1 mandater
Ingen endring siden 2013

Kristelig Folkeparti

8 mandater
2 ned fra 2013

Venstre

8 mandater
1 ned fra 2013

Høyre

45 mandater
3 ned fra 2013

Fremskrittspartiet

27 mandater
2 ned fra 2013

AKTUELT NÅ