Grande: Høyre har gjort fullstendig knefall for Frp i asylpolitikken

STORTINGET (NRK): Regjeringens forslag til innstramninger i asylpolitikken viser at de ikke har tatt til seg kritikken fra menneskerettighetsorganisasjoner, mener Venstre-leder Trine Skei Grande.

Trine Skei Grande er skuffet over asylinnstrammingsforslagene

Tirsdag formiddag la regjeringen fram et omfattende lovforslag om innstramminger i asylpolitikken.

Allerede kort tid etter at forslaget ble kjent, varslet Venstre-leder Trine Skei Grande asylkamp på Stortinget. Hun både håper og tror at mange av forslagene ikke får flertall blant de folkevalgte.

– Jeg oppfatter her at Høyre har gjort fullstendig knefall for Fremskrittspartiets innvandringspolitikk, og jeg tror ikke den har flertall på Stortinget, sier hun til NRK.

– Ikke lest høringsforslagene

I lovforslaget har regjeringen firet noe på det opprinnelige forslaget om familiegjenforening. I stedet for å gå inn for at flyktningen må ha jobbet eller studert i fire år, er kravet senket til tre. Men kravet om at også flyktninger må kunne forsørge seg selv for å få familien sin til landet, står ved lag.

– De har tydeligvis ikke lest innvendingene i høringsforslagene. De strammer inn veldig strengt i forhold til flyktninger, som alltid har hatt et sterkt vern i internasjonal lov, sier Grande til NRK.

Skuffet over Høyre

Venstre-lederen reagerer også på at regjeringen opprettholder forslaget om at politiet ved ekstra store asylankomster kan avvise asylsøkere direkte på grensen til Norges nordiske naboland.

– Det betyr at tilfeldige politimenn skal avgjøre om noen får anledning til å levere en asylsøknad. Dette utfordrer fundamentale menneskerettigheter, og jeg synes det er feil å gjøre det nå. Jeg er veldig skuffet over Høyre.

Forslag til ny asylpolitikk

Heller ikke KrF, regjeringens andre støtteparti, mener de få endringene regjeringen har gjort er nok til at de er villige til å stille seg bak alle forslagene.

– Forslagene knyttet til familiegjenforening og situasjonen for barn som kommer hit er våre største ankerpunkter. Der mener vi det må skje endringer, sier Hans Olav Syversen.

Ap: - Ikke mål å være strengest i Europa

Også Ap-leder Jonas Gahr Støre er klar på at regjeringen må belage seg på tøffe runder i Stortinget.

– Hvis dette forslaget måtte besvares ja eller nei, så er det nei fra oss, fordi vi er mot noen viktige punkter, sier han og sikter blant annet til kravene om familiegjenforening og økt bruk av midlertidighet.

På spørsmål om han deler innvandringsminister Listhaugs mål om å ha blant de strengeste asylreglene i Europa, svarer han:

– Jeg ser at de har behov for å si at de er strengest i Europa. Det er ikke et mål for Ap. Målet er kontroll ved grensene, og å ta asylinstituttet på alvor. Det kommer vi til å legge til å legge til grunn i behandlingen av denne saken.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger