Hopp til innhold

Går trolig mot brudd i jordbruksforhandlingene

Det er fortsatt stort sprik i krav og tilbud om lønn i jordbruksforhandlingene. Etter det NRK erfarer går det mot brudd senere i dag.

Bondeorganisasjonene og staten på pressekonferanse

STORT SPRIK: Statens første tilbud var 410 millioner kroner, mens bøndene krever 1,45 milliarder. Dermed skiller 1 milliard kroner. Fra venstre leder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag Merete Furuberg, leder i Norges Bondelag Lars Petter Bartnes og statens forhandlingsleder Leif Forsell.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

De skulle egentlig være ferdig forhandlet i går kveld. Men partene i jordbruksoppgjøret gikk mandag fra hverandre etter intense forhandlinger – uten å ha kommet til enighet.

Og i dag tirsdag ser det mest sannsynlig ut som om det blir brudd, etter det NRK erfarer.

– Det er vanskelig når man ikke møter vilje til å følge opp Stortinget, sier en kilde nær forhandlingene til NRK.

Staten leverer sitt tilbud i jordbruksoppgjøret.

INNTEKTSMÅLET: Bondeorganisasjonene har store forventninger til Stortingets inntektsmål, som de mener statens tilbud ikke har fulgt opp.

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Uenige om lønnsvekst

Det som er vanskeligst i forhandlingene er lønn. Like før jordbruksforhandlingene startet, kom Stortingsflertallet med en landbruksmelding som sparket beina under mye av regjeringens ønskede politikk.

Og denne ga bondeorganisasjonene selvtillit til å gå høyt ut med sine krav i år. Men hvordan skal Stortingets inntektsmål tolkes?

– Inntektsmålet som Stortinget har vedtatt er ikke noe presist mål, det kan tolkes i flere retninger, påpeker politisk kommentator i NRK Magnus Takvam.

Mens bondeorganisasjonene mener inntektsmålet betyr noe som i praksis betyr en lønnsvekst på 9 prosent, så har statens forhandlingsleder Leif Forsell svart at bøndenes krav på 1,45 milliarder kroner er umusikalsk i en tid hvor moderasjon er melodien ellers i samfunnet.

Sprik på 1 milliard

Statens første tilbud var 410 millioner kroner. Dermed skiller 1 milliard kroner mellom statens tilbud og bøndenes krav.

Bondeorganisasjonene krever at inntektsgapet til andre grupper tettes, og at oppgjøret i tillegg gir et vesentlig løft for små- og mellomstore bruk.

I formiddag har staten jobbet med å justere tilbudet sitt, og etter det er ventet en konklusjon ut på ettermiddagen eller tidlig kveld i dag tirsdag.

Magnus Takvam

BRUDD: – Jeg tror det er mest sannsynlig med et brudd når avstanden er så stor, sier politisk kommentator i NRK Magnus Takvam.

Foto: NRK

– Hovedproblemet er den store avstanden mellom krav og tilbud i budsjettmidler. Jeg tror staten vil øke sitt tilbud noe, sier politisk kommentator i NRK Magnus Takvam.

I statens tilbud gikk det frem at dersom bøndene skal få lik prosentvis lik vekst som andre yrkesgrupper, så mangler det 100 millioner kroner. Men om staten skulle legge på drøye 100 millioner kroner, er de fortsatt svært langt unna hva Norsk Bonde- og Småbrukarlag og Norges Bondelag ønsker seg.

Brudd mest sannsynlig

– Jeg tror det er mest sannsynlig med et brudd når avstanden er så stor. I så fall blir det opp til Stortinget om de vil plusse på rammen, og da vil presset bli rettet mot regjeringens støttepartier KrF og Venstre, sier Takvam.

I tillegg til at striden står om lønn og små- og mellomstore bruk, så er det også politikk inne i bildet. Det er valgkamp, det er ikke bare de politiske partiene, men også jordbruksorganisasjonene som har en politisk agenda.

– Det sitter trolig langt inne for Norges Bondelag å inngå avtale med en Høyre/Frp-regjering tre år på rad, mens det ville være en stor politisk seier for en FrP-landbruksminister å få en avtale med jordbruket i et valgår, sier Magnus Takvam.

Norsk Bonde- og Småbrukarlag har brutt forhandlingene hvert år i denne stortingsperioden, mens Bondelaget skrev under på en avtale i fjor og året før.

AKTUELT NÅ