Hopp til innhold

Går mot løsning i helikopter-striden – men utsetter avklaring til i morgen

STORTINGET (NRK): Partene kom ikke til enighet om fremtiden for Hæren og Heimevernet i kveld, men de skal være nær en løsning i striden om flyttingen av Bell-helikoptre fra Bardufoss til Rygge.

Hårek Elvenes

NÆRMER SEG: Etter flere runder med møter i Utenriks- og Forsvarskomiteen sier Høyres Hårek Elvenes at de er nær en løsning. Sentralt står spørsmålet om 18 helikoptre som regjeringen vil flytte til Rygge.

Foto: NRK

I flere timer har det pågått en intens dragkamp på Stortinget om regjeringens plan for Hæren og Heimevernet.

Sentralt i tautrekkingen står 18 helikoptre som regjeringen vil flytte til Rygge, hvor de skal være dedikert til spesialstyrkene og terrorberedskap i sør.

Et kompromiss fra Regjeringen om å leie inn sivile helikoptre for å sikre helikopterkapasitet på Bardufoss ble lagt på bordet i forhandlingene om forsvarsforliket.

– Vi skal møtes i morgen og tar sikte på å lande alt i morgen formiddag. Vi har bevegd oss langt fremover på samtlige punkter. Helikopter-punktet står ikke isolert, sa Høyres Hårek Elvenes etter at dagens møte-maraton var over.

– Nesten enige

– Vi er nesten enige. Men vi har noen detaljer vi må sjekke, sa komiteens leder Anniken Huitfeldt ved 22-tiden mandag kveld.

Huitfeldt var klokkeklar tidligere i kveld:

– Det er helt uaktuelt for oss å gå på med en løsning som innebærer at det ikke er helikoptre i nord.

Anniken Huitfeldt

Leder av Utenriks- og forsvarskomiteen Anniken Huitfeldt (Ap) sier de er nesten enige, men at det gjenstår noen detaljer.

Foto: NRK

Det går dermed mot en enighet om regjeringens plan for Hæren og Heimevernet og Bardufoss får trolig noe helikopterberedskap, men hvor mange eller om det blir sivile helikoptre er fortsatt i det blå.

Ap støttet først

Under forhandlingene om langtidsplanen i fjor høst ville Ap vurdere å la noen Bell-helikoptre stå på Bardufoss, eller eventuelt kjøpe inn helt nye hærhelikoptre.

Komiteen hadde frist til tirsdag med å levere sin innstilling, men de hadde en selvpålagt frist om å komme til enighet innen midnatt.

Huitfeldt sier det er flertall på Stortinget for at Hæren skal få helikopterkapasitet, men at det krever mer penger.

– Det er problemet med saken regjeringen har lagt frem at Hæren og Heimevernet er satt på vent. Vi krever mer penger for å styrke landmakta. Det som er viktig er å vedta at Hæren skal helikopter både på Bardufoss og på Rygge og så må det penger på bordet for å få til en slik løsning, sa Huitfeldt.

– Godtar dere sivile helikoptre?

– Hva vi kommer frem til i løpet av kvelden må vi se, men det er viktig for oss å få penger, svarte Huitfeldt.

Vedum samlet opposisjonen

Det var Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum som ville samle opposisjonen på Stortinget til en allianse for å stemme ned regjeringen sin politikk for landmakten i Forsvaret.

En ny langtidsmelding for Forsvaret, Kampkraft og bærekraft, ble i fjor lagt frem av regjeringen. Meldingen fikk flertall i Stortinget med støtte fra Arbeiderpartiet.

Samtidig er det ikke enighet om politikken for landmakten i Forsvaret, det vil si Hæren og Heimevernet.

Detaljene for hvordan regjeringen ville utvikle Hæren og Heimevernet ble lagt frem i oktober. Innholdet imponerte ikke Senterpartiet som ville ha med opposisjonen for å sikre:

  • Helikopter til Hæren.
  • Styrking av Heimevernet i hele landet
  • Gjenoppretting av Sjøheimevernet
  • Og at 2. bataljon fremdeles skal være en stående avdeling

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger