Hopp til innhold

Regjeringen med helikopter-kompromiss på Bardufoss

STORTINGET (NRK): Et kompromiss fra Regjeringen om å leie inn sivile helikoptre for å sikre helikopterkapasitet på Bardufoss ligger på bordet i forhandlingene om forsvarsforliket.

Møte mellom presidentskapet og de parlamentariske lederne på Stortinget for å diskutere Fremskrittspartiets innstilling av Carl I. Hagen som kandidat til Nobelkomiteen.

MØTE NÅ: De parlamentariske lederne på Stortinget diskuterer regjeringens plan for Hæren og Heimevernet på et møte hos Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Det pågår nå en intens dragkamp på Stortinget om regjeringens plan for Hæren og Heimevernet.

Utenriks- og forsvarskomiteen hadde et timelangt møte mandag ettermiddag, uten å komme til enighet, og nå er de i et nytt møte for å løse floka.

Komiteen har frist til tirsdag med å levere sin innstilling, men de har en selvpålagt frist for å komme til enighet innen midnatt.

– Kombinasjonen av å leie inn i sivile helikoptre sammen med nye kystvaktshelikoptre, pluss nye redningshelikoptre er spilt i forhandlingene, sier Høyres Hårek Elvenes til NRK.

Høyre mener det i sum være en løsning som vil ivareta behovet til hæren og det sivile behovet på Bardufoss bedre enn det Bell-helikoptrene kan gjøre i dag.

– Jeg regner med at de rødgrønne partiene har fått litt å tenke på, sier Elvenes til NRK.

Huitfeldt: Mer penger må på bordet

Leder av utenriks- og forsvarskomiteen Anniken Huitfeldt (Ap) mener problemet med det regjeringen har lagt frem er at Hæren og Heimevernet er satt på vent.

– Det som er viktig er å vedta at Hæren skal helikopter både på Bardufoss og på Rygge og så må det penger på bordet for å få til en slik løsning.

– Godtar dere sivile helikoptre i Bardufoss?

– Hva vi kommer frem til i løpet av kvelden må vi se, men det er viktig for oss å få penger. Det er helt uaktuelt for oss å gå på med en løsning som innebærer at det ikke er helikoptre i nord, svarte Huitfeldt til NRK ved 19-tiden.

Opposisjonen ønsker å presse regjeringen til å sikre at hæren fortsatt har helikopterkapasitet i nord. Men fordi KrF og Venstre er bundet av budsjettavtalen med regjeringspartiene, ser det vanskelig ut.

Dermed går det mot at opposisjonspartiene på Stortinget ikke får fullt utbytte av sitt alternative flertall i 2018-budsjettet i behandlingen av landmaktproposisjonen.

I Venstre og KrFs budsjettavtale med regjeringen forplikter de seg til å ikke gå med på endringer som blir «vesentlig dyrere» enn opplegget i partienes budsjettavtale for 2018.

Neppe forlik der Ap er med

Arbeiderpartiet inviterte tidligere i dag de parlamentariske lederne fra opposisjonen til et møte hos Ap-leder Støre.

Og etter møtet mente Ap-leder Støre at det ikke ser ut til å bli noe alternativt flertall mot regjeringen.

– Nå er det vel ikke flertall for endringer ettersom Venstre og KrF er låst?

– Det er riktig, og det beklager jeg. Vi la inn penger til dette i vårt budsjett, de har ikke gjort det. Vi får se, det skal komme et revidert budsjett midtveis i 2018.

– Ap har jo vært opptatt av å sikre budsjettvirkning fra 2018. Er dette et nederlag?

– Her er det spørsmål om å sikre en seier for forsvaret. Vi får se hvordan det blir til slutt.

– Men det blir jo ingen økning i statsbudsjettet for 2018?

– Det ser ikke slik ut nei, og det øker sjansen for at vi ikke kan være med på dette fordi vi ikke kan ta ansvar hvis det ikke blir ordentlig levert.

– Er Ap da ute av det alternative flertallet for landmakten?

– Nå jobber vi med det, vi får se hvor vi havner. Men vi er ikke enig før vi er enige, sa Støre i ettermiddag.

Sp ser lenger frem

Stortingets forsvars- og utenrikskomité skal levere innstillingen sin tirsdag. Regjeringen la i fjor fram Langtidsplanen for Forsvaret, men landmaktsplanen kom først i høst.

– Det er riktig at vi neppe får brukt det alternative flertallet i 2018, men det er ikke så mye det står om. Det viktige nå er handlingsrommet lenger frem. Mange viktige investeringene kommer i 2019 og 2020 sier Marit Arnstad (Sp) til NRK.

Selv om slaget om endringer på 2018-budsjett trolig er kjørt for helikopterbaser, sjøheimevern, og styrkningen av hær og heimevern, mener opposisjonen at det er et handlingsrom for å bruke det alternative flertallet til å legge føringer for de neste årenes forsvarsbudsjett, allerede i revidert nasjonalbudsjett neste år.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger