Fylkesmannen undersøker Volvat etter NRK-sak

Etter at NRK opplyste om hvordan en tidligere ansatt ved Volvat har gjort butikk i butikken har Fylkesmannen valgt å opprette tilsynssak mot det private sykehuset.

Volvat Oslo

TILSYNSSAK: Etter at NRK fortalte om en tidligere ansatt ved Volvat, som behandlet kunder og tok betalt i egen lomme, har Fylkesmannen opprettet tilsynssak mot sykehuset.

Foto: Mohammed Alayoubi / NRK

– Basert på medieoppslaget som NRK hadde søndag 17. november har Fylkesmannen valgt å opprette tilsynssak mot Volvat, sier fylkeslege Marianne Skjerven-Martinsen til NRK.

Hun er også avdelingsdirektør i Fylkesmannen i Oslo og Viken.

Forrige uke kunne NRK fortelle at en tidligere ansatt ved Volvat i Oslo gjennom fire år behandlet private kunder på sykehusets fasiliteter i all hemmelighet.

Fylkeslege i Oslo og Viken, Marianne Skjerven-Martinsen ser inn i kamera.

FLERE ELEMENTER: Fylkeslege Marianne Skjerven-Matisen sier det er flere elementer i den aktuelle saken som gjør at de velger å gå inn i den.

Foto: Alem Zebic / NRK

Kvinnen var hudterapeut og utførte diverse typer hudbehandling – blant annet hårfjerning med laser. Kundene trodde at behandlingen var i regi av Volvat.

I tillegg har kvinnen solgt sykehusets medisinske kremer til både kunder og andre Volvat-ansatte. Betalingen tok hun i egen lomme gjennom betalingstjenesten Vipps. Ifølge dokumentasjon som NRK sitter på skal fem ansatte ha fått muntlig advarsel etter å ha kjøpt kremene av kvinnen.

Volvat-ledelsen ble først kjent med saken i juni, etter at en kunde av kvinnen skal ha varslet sykehusledelsen. Volvat politianmeldte ikke forholdene, og varslet ikke Fylkesmannen eller Helsetilsynet.

Så flere interessante elementer

Fylkeslege Skjerven-Matisen understreker at det var flere faktorer i saken som vekket tilsynsorganets oppmerksomhet.

– Det var ulike elementer som fremkom i artikkelen som gjorde at vi valgte å gå inn i den. Vi har nå spurt Volvat om opplysninger. Disse vil avgjøre hvilken vei saken tar videre, sier hun.

Administrerende direktør ved Volvat Per Helger Fagermoen har tidligere ikke ønsket å kommentere saken overfor NRK.

I en e-post skriver Fagermoen at de har vært i kontakt med Fylkesmannen etter at NRKs artikkel ble publisert.

Per Helge fagermoen volvat

VIL IKKE KOMMENTERE: Administrerende direktør ved Volvat Medisinske Senter Per Helge Fagermoen ønsker ikke å kommentere at Fylkesmannen har opprettet tilsynssak mot sykehuset.

Foto: Aleksander Nordahl / Dagens Næringsliv

– Vi tok selv kontakt med fylkesmannen mandag 18.11.19 gjennom vår medisinske sjef for å opplyse om saken på grunn av mediesaken i NRK. Det ble på bakgrunn av dette enighet om å opprette en tilsynssak hos Fylkesmannen, skriver Fagermoen, og legger til:

– Dette er vanlig praksis ved medieoppslag og når det er saker vi ønsker avklaringer på.

NRK stiller oppfølgingsspørsmål om hva han mener om dette, og hvorfor Volvat ikke varslet Fylkesmannen før sommeren dersom de selv ønsket avklaring på saken.

Fagermoen ønsker ikke å kommentere dette.

– Jeg er ikke kjent med at det har vært kommunikasjon med Volvat før medieoppslaget, men det har det i etterkant, sier Skjerven-Matisen.

Fylkesmannen regner med at det vil ta rundt fem måneder å behandle saken.

SISTE NYTT

Siste meldinger