Fylkesledere i Venstre håper KrF bryter

14 av Venstres fylkesledere håper Kristelig Folkeparti fortsatt står sammen med dem i budsjettstriden. Det viser en ringerunde NRK har gjort.

Knut Arild Hareide

Krf-leder Knut Arild Hareide og fylkeslederne i partiet har en vanskelig nøtt foran seg når de onsdag skal ta stilling til om de skal ta parti med Venstre og bryte forhandlingene om neste års statsbudsjett, eller om de skal forsøke å komme til enighet på egen hånd.

Foto: SUNNIVA SKJEGGESTAD / NRK

KrF selv må velge hva de skal gjøre etter at Venstre valgte å bryte forhandlingene om neste års statsbudsjett.

Det sier alle fylkeslederne som NRK har snakket med i kjølvannet av tirsdagens dramatiske brudd.

14 av 18 fylkesledere håper at KrF vil velge Venstres parti i striden med regjeringen. Noen få ønsket ikke å svare eller var ikke mulig å få tak i tirsdag kveld.

Trine Skei Grande etter forhandlingsbrudd

Venstre-leder Trine Skei Grande sa tirsdag at hun håpte og trodde at KrF vil velge side med Venstre i striden med regjeringen om neste års statsbudsjett. De fleste av fylkeslederne er enig

Foto: Sunniva Skjeggestad / NRK

Onsdag formiddag møtes Krfs stortingsgruppe for å diskutere strategien fremover. Spørsmålet er om de skal stå last og brast med Venstre, og dermed bryte, eller prøve å forhandle frem en budsjettløsning hvor Krfs kjernesaker prioriteres i større grad.

– KrF må gjøre sine egne vurderinger, men det er jo en test på om KrF er så grønn som de sier at de er, sier Espen Ophaug i Oslo Venstre.

Han sier at grunnen til at de ikke lenger vil forhandle er at partiet ikke får tydelige nok løfter om klimakutt.

– Det er en av de største utfordringene vi står overfor globalt, og da må vi handle deretter, sier han.

– Kan få et budsjett å skamme oss over

Fylkesleder Roger Granum i Oppland Venstre sier til NRK at KrF må gjøre som de vil, men at han håper at partiet vil velge samme strategi som Venstre, og bryte forhandlingene på grunn av klimapolitikken.

I motsatt fall mener han at det er langt opp og frem før en ser snurten av et grønt skifte.

– Da får vi et budsjett å skamme oss over. Da blir Norge kanskje det eneste landet i Europa med økt klimagassutslipp, sier Granum.

– Har støttet KrF hele veien

Sjur Skjævesland i Hedmark Venstre mener at alliansen med KrF har vært god for begge partiene.

Då tenker jeg på fattigdomsbekjempelse, asylpolitikk, asylbarna og bistandspolitikk. Dette er viktige verdispørsmål som vi står sammen om, sier han.

– Jeg vil bli litt overrasket om KrF støtter regjeringen i en sak der KrF har vært med å kreve hele veien. Både når det kommer til klimamål og løfter fra forrige statsbudsjett. Tiltak som kunne føre til vesentlige utslippskutt, sier han.

SISTE NYTT

Siste meldinger