Frykter overbehandling av unge kvinner

Svært få kvinner under 25 år får påvist livmorhalskreft. Allikevel ønsker stadig flere i denne aldersgruppen å sjekke seg. – Screening av de under 25 år vil føre til overbehandling, sier Ameli Tropé ved Kreftregisteret.

Radiumhospitalet

På Radiumhospitalet i Oslo behandles stadig flere unge kvinner for livmorhalskreft.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Siden 2001 har antall tilfeller med livmorhalskreft hos unge kvinner økt med 25 prosent. På Kreftforeningens facebookside kan man lese at mange kvinner under 25 år er frustrerte over at de ikke får sjekke seg for celleforandringer og livmorhalskreft.

Kreftforeningens kommentarfelt redigert

Mange deler sine egne historier på Kreftforeningen sine facebooksider.

– Legene har et ansvar

Bjørn Hagen er lege ved kvinneklinikken på St.Olavs Hospital. Han mener legene har et ansvar i møte med de unge kvinnene som vil teste seg, og sier han selv ikke ville tatt celleprøve på en kvinne under 25 år.

– En fornuftig lege vil være i stand til å forklare pasienten hvorfor hun ikke kan få en celleprøve. Vi ønsker ikke at pasienten skal gå fra legekontoret med en dårlig følelse, men jeg støtter de legene som ikke vil ta en celleprøve på en kvinne under 25 år.

Frykter overbehandling

Ameli Tropé er leder for Livmorhalsprogrammet i Kreftregisteret. Hun mener screening av de under 25 år kan føre til overbehandling.

– Celleforandringer hos kvinner i denne aldersgruppen går ofte tilbake av seg selv, sier Tropé.

Tropé sier de har merket at de under 25 år er mer opptatt av å få sjekke seg nå enn tidligere. Hun tror årsaken er Krefforeningens #SjekkDeg kampanje, som sikter seg inn mot denne målgruppen. Samtidig påpeker Tropé at for tidlig screening kan føre til overbehandling.

– Hvis de under 25 år hadde blitt screenet kunne det ha ført til overbehandling som blant annet kan føre til tidlige fødsler, sier Tropé.

Ameli Tropé sier HPV-vaksinen er nøkkelen til å bekjempe livmorhalskreft hos unge kvinner.

Ameli Tropé sier HPV-vaksinen er nøkkelen til å bekjempe livmorhalskreft hos unge kvinner.

Foto: Ida Aaberg Evensen

Allikevel innrømmer Tropé at noen tilfeller av livmorhalskreft ikke blir oppdaget.

– Dessverre vil noen falle igjennom med den prakisen vi har i dag, sier Tropé.

– Alle skal tas på alvor

Ingrid stenstadvold Ross

Ingrid Stenstadvold Ross sier unge kvinner må være oppmerksomme på symptomene for livmorhalskreft.

Foto: Øyvind Bjørkum

Ingrid Stenstadvold Ross er seksjonssjef for forebygging i Kreftforeningen. Hun vil at alle pasienter skal tas på alvor.

– Det er veldig spesielt hvis en fastlege nekter å ta en celleprøve på en pasient. Hvis man er urolig eller har symptomer må man få ta en prøve selv om man er under 25 år, sier Stenstadvold Ross.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger