Hopp til innhold

Frykter omskjæring i Norge

Leger i Oslo blir presset fra foreldre som ønsker å omskjære jenter, og politiet frykter at de kan ha gjennomført omskjæringer, noe som er forbudt  etter norsk lov. 

Illustrasjonsfoto
Foto: Helge Tvedten / NRK

Foreldre ønsker det beste for barna sine. I Somalia betyr det å omskjære jentebarn - sy igjen vagina eller fjerne hele klitoris eller deler av klitoris.

I Norge er det forbudt. I Somalia praktiseres det av 98 prosent av befolkningen.

Truer leger for å få gjennomført omskjæringen

Somaliere er en av de største innvandergruppene i Norge de siste årene. Det bor over 18.000 i Norge med somalisk bakgrunn. Hvor mange har fortsatt skikken med omskjæring - i Norge?

Politiet i Oslo kommer nå med oppsiktsvekkende opplysninger.

Den siste måneden har politiet i tre tilfeller fått opplysninger om at foreldre med utenlands bakgrunn har kommet til leger i Oslo og bedt om å få gjennomført omskjæring av døtrene.

- Legene blir satt under enormt press, sier politioverbetjent Finn Abrahamsen til NRK.

I ett av tilfellene opptrådte foreldrene også truende overfor legen for å få gjennomført omskjæringen, og politiet frykter derfor at norske leger skal ha foretatt omskjæringer, selv om det dette er forbudt i Norge.

Frykter omskjæring i Norge

Abrahamsen forteller at noen leger med utenlandsk opprinnelse har sympati med omskjæring, og kanskje praktiserer dette selv med sine egne barn.

Politioverbetjent Finn Abrahamsen
Foto: Helge Tvedten / NRK

- Det er absolutt grunn til å frykte at leger har gjennomført kjønnslemlestelse i Norge, sier Abrahamsen til NRK.

I to av tilfellene rapporterte heller ikke legene videre at foreldrene ønsket at det ble gjennomført omskjæring, noe de etter norsk lov kan risikere et års fengsel for.

Loven om omskjæring kom i 1995. Hensikten var å hindre slik omskjæring fordi den er helsefarlig, og straffen ble satt fra tre til hele åtte års fengsel.

AKTUELT NÅ