– Kan bli vanskelig å få dem tilbake

De to små barna som tirsdag ble bortført av sin egen mor fra Oslo, kan befinne seg i Kenya. Politiet har sporet moras flybillett til Nairobi.

Tre av kvinnens sju barn er til daglig plassert i beredskapshjem. Under samvær med dem tirsdag i en leilighet på Stovner, bortførte hun dem.

Politiet ble varslet om saken av barnevernet da barna ikke dukket opp til avtalt tid. Ett av barna, den eldste dattera på 13 år, klarte å rømme fra mora.

Hun ble ifølge politiet senere funnet i Göteborg og tatt hånd om av det svenske barnevernet.

– Hun tok kontakt med politiet i Gøteborg og fortalte at moren var på vei til utlandet med de to andre yngre søsknene hennes, sier politiførstebetjent Line Kristin Henriksen ved Stovner politistasjon til NRK.

Barna skal ha blitt akutt plassert hos barnevernet i tidligere i år av frykt for grov omsorgssvikt ifølge VG. Familien fikk likevel samvær med barna uten tilsyn fra barnevernet.

Har reist til Nairobi

De to bortførte barna er under ti år og ble tatt med til Sverige. Onsdag bekrefter politiet i Oslo overfor NRK.no at de har fått bekreftet at moras navn er sporet opp på en flybillett til Nairobi.

– Hun har flydd fra Sverige, via Amsterdam til Nairobi, sier Ingrid Christensen, politiførstebetjent i Oslo politidistrikt.

Der stopper imidlertid de elektroniske sporene. Det er uvisst om mora har reist videre, og om hun fortsatt har de bortførte barna med seg. Ingen av barnas navn er registrert under reisen, men det er registrert to ukjente navn i kvinnens reisefølge.

– Det er sannsynlig at barna også er der. Barna kan ha reist under andre navn med falske pass, sier Christensen.

Etterlyses internasjonalt

Både kvinnen og barna er norske statsborgere, men har opprinnelse fra et afrikansk land.

– I første omgang kommer vi til å etterlyse henne og barna både nasjonalt og internasjonalt, sier Christensen.

De ønsker også å ta kontakt med det lokale politiet for å be om hjelp.

– Hva er sannsynligheten for at dere kan få barna tilbake til Norge?

– På generelt grunnlag, så er det vanskelig å få barn som er bortført til utlandet tilbake. Vi har ingen myndighet utenfor Norge, og er derfor helt avhengig av myndighetene i det landet de befinner seg i, sier politiførstebetjenten.

– Alvorlig sak

Den 13 år gamle dattera som nektet å bli med mora, er nå tilbake hos det norske barnevernet. Politiet ønsker å avhøre henne for å få hennes forklaring på hva som skjedde.

– Det er en alvorlig sak. Det er alltid ille når barn forsvinner fra der de skal være. Det blir vanskelig å få dem tilbake, men ingenting er umulig, sier Christensen.

Politiet ber om at personer som kan ha noen opplysninger om hvor de bortførte barna oppholder seg, tar kontakt.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger