Hopp til innhold

Rødt nivå i Drammens­vassdraget: – Ring politiet hvis du er i fare

Flomtoppen i Drammensvassdraget er ventet fredag eller lørdag. Vannet stiger raskt og nærmer seg folk og hus. Flere av NVE sine målestasjoner viser nivåer på 50-årsflom.

Flomfarevarselet for Drammen og Øvre Eiker er oppgradert til rødt nivå.

Dette er det høyeste farenivået og betyr at det er en ekstrem situasjon. Det er forventet omfattende oversvømmelser, erosjonsskader og flomskade på bebyggelse og infrastruktur.

– Det er forventet at det kan bli ganske mye mer vann enn det er nå, sier regionsjef for sør i NVE, Elisabeth Rui.

Elisabeth Rui

Elisabeth Rui i NVE sier at flomtoppen i Drammensvassdraget er ventet fredag eller lørdag.

Foto: Kate Barth-Nilsen / NRK

Onsdag ettermiddag har hun vært i Mjøndalen hvor vannet stiger raskt oppover land. Hun forteller at vannet kan stige opp mot 3,5 meter over havet, som betyr 3,5 meter over normal vannstand.

– Folk må lytte til rådene som kommunen gir. Kommunen kommer til å varsle folk hvis man må flytte ut av huset. Og føler man at det er faktisk fare, må man ringe politiet, sier Rui.

Mannskaper jobber med å sikre Drammen for flom.

Mannskaper jobber med å sikre Drammen for flom.

Video: Kristian Vemund Haaland / Tipser

Varsler 50-årsflom

Drammen er flomutsatt, og situasjonen nå er at de vannføringene som vi har i de øvre delene av dette vassdraget er til dels rekordhøye. Så potensialet for en veldig alvorlig hendelse, nedstrøms mot Mjøndalen og Drammen, den er stor.

Det sier seksjonssjef ved jordskredvarslinga i NVE, Ivar Berthling, til NRK onsdag morgen.

I Drammensvassdraget fortsetter vannstanden å stige i noen av de øvre delene, spesielt i Vang ved Valdres og delvis i Hallingdal, ifølge Berthling.

– Det er mye vann som skal ut i den samme trakta, og det gir et stort potensial for en veldig stor flom de kommende dagene i de nedre delene av Drammensvassdraget.

Det kan bli aktuelt å sperre av veiene på begge sider av Drammenselva i Mjøndalen allerede torsdag, opplyser Viken fylkeskommune.

Krogstadelva

Det er satt opp flomgjerder langs Krogstadelva.

Foto: Hallgeir Braastad / NRK

Historiske vannmengder

15 av NVE sine målestasjoner viser nivåer på 50-årsflom. Dette betyr at vannstanden i innsjøer og elver ved målestasjonene er på nivåer man kun ser med 50 års mellomrom.

Nivåene for 50-årsflom er målt på stasjoner i Viken og Innlandet. Risikoen for storflom er størst for Drammenselva og Glommavassdraget. Drammenselva er aller verst.

– Dette er en veldig alvorlig og sjelden hendelse. Det er over hundre år siden målestasjonene ble oppretta. De ble oppretta på 1920-tallet, og vi har aldri målt så høye vannføringer som nå. Det vil settes flere rekorder de nærmeste dagene, sier Elin Langsholt, senioringeniør i NVE.

Les også Runar bekymret for nabolaget: – Aldri opplevd lignende

Et hus bak en stort gjerde som fungerer som flomsikring og et portrett av en mann med hatt

Alvorlig

De siste prognosene fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) viser at flere store innsjøer og vassdrag vil oppleve historisk store vannmengder de neste dagene.

De viser at vi nå har en veldig krevende situasjon der vi får flere vassdrag som kan nå rekorder i forhold til tidligere, sier Brigt Olav Samdal, avdelingsleder for skred- og vassdragsavdelingen i NVE til NRK.

– Vi oppfatter dette til å være ganske alvorlig. Det er krevende, og vi er usikre på hva slags konsekvenser dette kan gi.

Drammenselva sperrer gangvei

Tirsdag kveld setter kommunen opp sperringer ved en gangsti langs elva i Mjøndalen, der vannet har gått over breddene.

Foto: Anders Fahmi Nielsen / NRK

For Drammensvassdraget kan situasjonen bli historisk. NVE frykter det store vassdraget kan flomme ut over sine bredder.

Drammensvassdraget er et stort vassdrag som er vant til å ha mye vann, og vi risikerer nå å komme på en rekord for Drammensvassdraget, sier Samdal.

Dette er prognosene

De store innsjøene Krøderen, Tyrifjorden, Randsfjorden og Sperillen kan alle stige med 1 til 3 meter, opplyser til NVE til NRK.

Innsjøene Krøderen og Sperillen vil kulminere fra torsdag til fredag, mens Tyrifjorden og Randsfjorden vil fortsette å stige enda noen dager.

  • Krøderen: ventes å stige ca. 1 m frem til torsdag.
  • Tyrifjorden: ventes å stige 1 – 1,5 m frem til søndag.
  • Randsfjorden: ventes å stige 1 m med flomtopp lørdag eller søndag.
  • Sperillen: Sperillen ventes å stige ca. 1 – 1,5 m med flomtopp fredag eller lørdag.
  • Begna: ventes å kunne øke til den største vannføringen siden målingene startet på 1940-tallet. Det samme gjelder Hallingdalselva, ifølge NVE.
Erna Solberg på bussturné i Sør-Norge.

Drammensvassdraget kan gå ut over sine bredder, frykter NVE.

Foto: Rodrigo Freitas / NTB

Ikke fare for mennesker nå

De historiske vannmengdene kommer som følget av ekstremværet «Hans» som har hatt et grep rundt store deler av Øst- og Innlandet de siste dagene.

Samdal sier det gjøres kontinuerlige vurderinger rundt om det må evakueres personer i berørte områder.

I utgangspunktet, hvis en holder avstand til vassdragene og ikke begir seg ut på elvebredden, er dette mindre farlig for folk. Det er saktestigende elver som vokser opp, men med så store vannmengder blir det enorme krefter som er i sving, sier Samdal.

NVE kommer med følgende råd:

  • Flytte utsatte verdier bort fra flomutsatte områder.
  • Følg råd fra politiet og kommunen
  • Alle bør følge med på varsom.no.

Har satt ut flomvern

Drammen kommune har satt ut flomvern langs Sandstranda i Krokstadelva, ved Drammensveien 73, Hatten barnehage og ved Killingrud. Dette er områdene de av erfaring vet at elva først går over sine bredder.

Flere tiltak vurderes fortløpende ut fra hvordan prognosene endrer seg. Kommunen følger situasjonen nøye og holder kontakten med blant annet beredskapsstaben hos Statsforvalteren samt vassdragsregulantene. De ulike kommunale tjenestene vurderer tiltak opp mot sine brukere.

Vannet stiger gradvis i Drammenselva.
Foto: Anders Fahmi Nielsen / NRK

Beredskapssjef Sten Petter Aamodt ber alle som bor flomutsatt til i gamle Nedre Eiker om å ta sine forholdsregler allerede nå, både på egen eiendom og med tanke på egenberedskap.

– Alle som bor flomutsatt til bør sikre verdiene sine. Slår det verste scenarioet til, kan vannet stige til 3,5 meter ved Mjøndalen bru. Da vil mange eiendommer bli berørt, sier beredskapssjef Sten Petter Aamodt.

Sten Petter Aamodt, beredskapssjef Drammen kommune

Beredskapssjef Sten Petter Aamodt.

Foto: Azad Razaei / NRK

Aamodt legger til at det er viktig at alle holder seg oppdatert om flomsituasjonen. Kommunale tjenester som barnehager og skoler kan måtte stenge som følge av flommen. Det er heller ikke usannsynlig at elva kan stige så mye at for eksempel E134 og FV 283 må stenge.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger