Hopp til innhold

Frykter at cyaniden er dumpet

Varebilen med cyanid som forsvant onsdag kveld, er fortsatt ikke funnet. Politiet bekrefter at cyaniden skulle til Universitetet i Oslo.

Politiet etterlyser varebil som fraktet cyanid

Politiet ber om å bli varslet på nødnummer 112 dersom noen ser bilen.

Foto: Privat / Politiet / NTB scanpix

Varebilen, en Mercedes Sprinter, ble stjålet fra Lørenskog stasjon. I helga gikk politiet ut med en etterlysning, etter at de ble kjent med at bilen inneholdt en beholder med det svært giftige stoffet cyanid.

Dekan Morten Dæhlen ved matematisk-naturvitenskapelig fakultet på UiO sier til NRK at de skulle fått cyanid levert torsdag eller fredag i forrige uke, og at den sannsynligvis lå i varebilen som nå er borte.

– Det er overveiende sannsynlig, og det har vi meddelt politiet, sier Dæhlen.

Politiet bekrefter også mandag ettermiddag at cyaniden i varebilen skulle til Universitetet i Oslo.

Dæhlen opplyser at cyanid brukes til grunnforskning på cellenivå, der mitokondrier isoleres og testes i reagensrør.

– Det er ikke et uvanlig kjemisk stoff. Vi bestiller fra tid til annen etter behov, sier han.

UiO bestiller fra sin leverandør i Norge, og er ikke involvert i transporten.

– Vi overtar ansvaret for materialet når det kommer til vårt mottak, og forutsetter at det blir levert på en forsvarlig måte, sier Dæhlen.

Ikke funnet

Mandag morgen opplyser politiet at bilen fortsatt ikke er funnet. Det er heller ingen mistenkte. Politiet bekrefter at de også har tatt kontakt med politi i andre land.

– Politiet etterforsker denne saken bredt. Vi har satt inn alle tilgjengelige ressurser. Vi tar saken svært alvorlig, nettopp fordi cyanid er et giftig stoff. Vi har ingen opplysninger om hvor denne bilen befinner seg, sier politiadvokat Camilla Granstrøm til NRK.

Politiet går nå gjennom videoovervåkning fra stasjonen og området rundt. Både sjåføren og eieren av bilen er avhørt.

Saken etterforskes fortsatt som et grovt tyveri, og politiet utelukker ikke at lasten er dumpet.

– Vi vet ikke om det er snakk om et bilbrukstyveri eller om noen var ute etter denne lasten. Det vi frykter er at lasten er dumpet et sted, og at noen finner det uten å vite hva det er, sier Granstrøm.

«Om noen kommer over mistenkelige gjenstander ber vi om at politiet varsles umiddelbart, og at det vises stor forsiktighet», skriver Øst politidistrikt i en pressemelding.

Politiet ber fortsatt om tips i saken. Hvis noen ser bilen, ber de om å bli kontaktet på nødnummer 112.

– Vår prioritet er å finne bilen og lasten, sier Granstrøm.

Eieren avhørt

Politidirektoratet, Kripos, PST, Tolletaten og helsemyndighetene er varslet.

Øst politidistrikt har satt inn store etterforskingsressurser for å finne bilen. Bilen tilhører et budbilfirma på Romerike.

Eieren har foreløpig ikke villet kommentere saken overfor NRK, men sa til Dagbladet i helga at cyaniden var rutinemessig pakket inn i en plastpall, og at beholderen sto ulåst.

– Jeg har ingen grunn til å tro at dette er noe annet enn et vanlig biltyveri, sa han.

Det er fortsatt ikke kjent hvor lasten skulle eller hvorfor varebilen sto forlatt på parkeringsplassen.

Politiet etterlyser varebil som fraktet cyanid

Politiet etterlyser en Mercedes Sprinter som ble stjålet fra Lørenskog stasjon. Bilen er en 2018-modell med registreringsnummer CV 88344.

Foto: Privat / Politiet / NTB scanpix

Skulle til sykehus

Innkjøpsdirektør for legemidler for alle de norske helseforetakene, Bente Hayes, sa til NRK søndag at reglene for frakt og oppbevaring trolig er brutt.

Lasten med legemidler ble trolig hentet hos en leverandør i Sverige, og skulle til flere norske sykehus.

Plastbeholderen som inneholder cyanid er liten, hvit og har rødt lokk, ifølge politiet. Det er usikkert om den er merket.

Cyanid er et ekstremt giftig stoff som finnes som gass, væske og pulver. Det kan være dødelig, og kan brukes til å utvikle det enda farligere stoffet blåsyre.

Bilen som ble stjålet var en Mercedes Sprinter 2018-modell med registreringsnummeret CV 88344. Den er sølvfarget og har ingen spesiell merking.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger