Hopp til innhold

Politiet har fått flere tips om stjålet varebil med cyanid

LØRENSKOG/OSLO (NRK): Onsdag kveld ble en varebil stjålet fra Lørenskog stasjon. I bilen var en beholder med det svært giftige stoffet cyanid. Nå har politiet fått flere tips i saken.

Varebil som inneholdt cyanid

CYANID I BILEN: Politiet ber folk som ser bilen om å varsle dem umiddelbart, og skriver at publikum ikke må nærme seg bilen, før det er foretatt nødvendig sikring.

Foto: Privat

Omkringliggende politidistrikter og Tolletaten ble varslet etter at meldingen om den stjålne varebilen kom inn til politiet onsdag kveld. På dette tidspunktet var det ikke kjent hva slags medikamenter lasten inneholdt, opplyser Øst politidistrikt i en pressemelding.

Først fredag ble politiet oppmerksomme på at det var en mengde av det svært farlige stoffet i bilen. Politidirektoratet, Kripos, PST og helsemyndighetene ble så varslet, og det er satt i verk en rekke tiltak.

Lørdag sendte politiet ut en pressemelding.

Nå opplyser politiet i en ny pressemelding at de har mottatt flere tips etter at saken ble kjent lørdag ettermiddag. Politiet ønsker ikke å gå nærmere inn på hvem tipsene har kommet fra, eller hva de inneholder.

Berit Brekke Risbakken

Politiadvokat i Øst politidistrikt Berit Brekke Risbakken.

Foto: NRK

Øst politidistrikt har satt inn store etterforskingsressurser for å finne bilen.

– Nå avhører vi eier av bilen og sjåfør, og undersøker video, i tillegg til andre etterforskningsskritt som jeg ikke kan gå nærmere inn på, sier politiadvokat i Øst politidistrikt, Berit Brekke Risbakken til NRK.

Ulåst

Den stjålne bilen eies av et budbilfirma på Romerike.

NRK har gjentatte ganger forsøkt å en kommentar fra mannen som står som eier av bilen, men uten hell. Men til Dagbladet sier han at cyaniden var rutinemessig pakket inn i en plastpall, og at beholderen sto ulåst.

Det er ifølge eieren vanlig å frakte en pall full av medisiner på slike oppdrag.

– Vanligvis er lasten lukket og ordentlig pakket. Jeg har ingen grunn til å tro at dette er noe annet enn et vanlig biltyveri, sier han til Dagbladet.

Vil ha tips om bil

Bilen som ble stjålet var en Mercedes Sprinter 2018-modell med registreringsnummeret CV 88344. Den er sølvfarget og har ingen spesiell merking.

– Politiet har ikke noen opplysninger om hvorfor bilen sto på parkeringsplassen. Men det var en frakt av dette stoffet og andre medikamenter som skulle til sykehus i Norge, sier politiadvokat Risbakken.

Politiet ber folk som ser bilen om å varsle dem umiddelbart, og skriver at publikum ikke må nærme seg bilen, før det er foretatt nødvendig sikring.

Det utelukkes ikke at lasten i bilen kan være dumpet, og politiet ber folk kontakte dem om de oppdager mistenkelige gjenstander.

Plastbeholderen som inneholder cyanid er liten, hvit og har rødt lokk, ifølge politiet. Det er usikkert om den er merket.

Overfor VG bekrefter Justisdepartementet at også de er varslet om biltyveriet. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap er også informert om hendelsen, opplyser de til NRK.

Ekstremt giftig

Cyanid er et ekstremt giftig stoff som finnes både som gass og væske. Cyanid kan være dødelig, og kan brukes til å utvikle det enda farligere stoffet blåsyre.

– Det har høy giftighet og rask virkning, sier Barbro Spillum i Giftinformasjonen ved Folkehelseinstituttet til NRK.

Stoffet påvirker cellenes evne til å utnytte oksygen fra blodet, slik at man rammes av en slags indre kvelning. Symptomer på forgiftning er voldsomt forsterket åndedrett samtidig som huden får en lyserød farge.

Cyanidforgiftning kan oppstå ved brann. Det rammet blant annet mange av ofrene på Scandinavian Star.

– Ta kontakt med politiet

– Cyanid er et svært giftig stoff. Det er svært alvorlig om man kommer i kontakt med det. Derfor ønsker vi så fort som mulig å få kontroll på bilen og denne lasten, sier politiadvokat Risbakken

– Bør folk være bekymret?

– Bare om de er i kontakt med dette stoffet. Kommer noen over bilen eller denne lasten, må man ta kontakt med politiet uten å foreta noe selv. Det er en liten hvit plastbeholder med rødt lokk.

Politiet ble varslet av bileier ved 21.30-tiden onsdag. Bilen har blitt borttatt mellom klokken 19.30 og 21.30.

De opplyser videre at etterforskningen til nå ikke har frembrakt holdepunkter for at hendelsen handler om noe annet enn et biltbruksyveri, men at de ikke kan utelykke andre årsaker.

Lørenskog Stasjon

AKTUELT NÅ