Hopp til innhold

Frp vil tvinge elever til nynorsk

Fremskrittspartiet vil tvinge norske skolebarn til å skrive nynorsk.

Frps Per Sandberg
Foto: Kristian Aanensen / NRK

Partiet vil at elevene bare skal ha obligatorisk undervisning i bare en målform. Og for dem som da bor i en nynorskkommune, betyr det at alle elevene her må skrive nynorsk.

- Det er for å styrke både nynorsk og bokmål. I dag er det forstyrrende når du har obligatorisk skriftlig eksamen også i sidemålet ditt, sier Frps Per Sandberg til NRK.

Kommunal målform skal avgjøre

I Frps skole skal sidemål bli valgfag og valgfritt. I dag er det folkeasvtemning i skolekretsen sammen med kommunen som avgjør om det skal være bokmål eller nynorsk som hovedmål på hver enkelt skole. Og dersom ti eller flere elever vil ha et annet hovedmål, så har de rett til det.

Men dersom Frp kommer til makta skal dette avgjøres etter om det er en bokmåls- eller nynorskkommune

- Jeg er fullstendig klar over at noen kommuner har valgt nynorsk som hovedmål, og i de sammenhengene så vil vi gjøre sidemålet – altså i disse tilfellene bokmål – valgfritt, sier Sandberg til NRK.

- Viktigere med kun ett mål

Dermed blir elever som skriver bokmål tvunget til å skrive nynorsk dersom de bor i et av landets 114 nynorskkommuner og omvendt i bokmålskommunene.

- Frp markedsfører seg for å være for valgfrihet. Hvorfor da tvinge elever til ett hovedmål?

- Vi mener at det er enda viktigere at de får kun ett hovedmål å forholde seg til, sier han.

Mener forslaget er for dumt

Leder i Norges Mållag Håvard B. Øvregård mener Sandberg snakker om noe han absolutt ikke har peiling på.

- De tenker ikke på at de som bor i nynorskområdet som ikke vil få lære bokmål skriftlig vil få enorme problemer hvis de ikke har lært bokmål på skolen. Denne politikken kan ikke gjennomføres, for den er for dum, sier Øvregård.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger