Hopp til innhold

Frp truer med å gå ut av regjeringen i saken om syriaflyktningene

Frps nestleder Per Sandberg sier til NRK at hans parti kan bli tvunget til å gå ut av regjeringen dersom partiet ikke kan godta Stortingets vedtak om syriske flyktninger.

Per Sandberg utelukker ikke kabinettsspørsmål i spørsmålet flyktninger fra Syria

I Politisk kvarter gikk Frps nestleder Per Sandberg langt i å true med kabinettsspørsmål i saken om syriaflyktningene. Ellers i studio hos programleder Astrid Randen er Venstres Guri Melby.

I dag kommer trolig vedtaket om hvor mange syriske flyktninger Norge skal ta imot, men partiet som skal gjennomføre vedtaket i regjeringen sitter på sidelinjen.

Kl. 11 møtes de parlamentariske lederne i alle partier, minus Fremskrittspartiet, på Stortinget til nye samtaler om hvor mange ekstra flyktninger Norge skal ta imot fra Syria.

Frp trakk seg fredag fra forhandlingene, mens de øvrige sju partiene på Stortinget fortsatt er innstilt på å få til et bredt politisk forlik. Forhandlingene går nå på hvor mange syriaflyktninger Norge skal ta imot i år, i 2016 og 2017. Det endelige vedtaket er ventet å bli en del lavere enn det opprinnelig foreslåtte tallet på 10 000.

– Det blir en stor utfordring dersom disse partiene gjør et vedtak om å øke antall kvoteflyktninger for 2015 før det er funnet økonomisk inndekning. Økonomien tilsier at vi ikke har mulighet til å ta imot noe mer enn det som allerede er vedtatt, sier Sandberg.

– Landsstyret må avgjøre

Opposisjonen mener at Norge skal ta imot 10 000 kvoteflyktninger fra Syria over tre år. Når stortingsflertallet har gjort sitt vedtak, må det gjennomføres av Høyre-Frp-regjeringen. Integreringsminister Solveig Horne må finne ut hvor de skal bo, Siv Jensen må finne pengene, arbeidsminister Robert Eriksson må skaffe dem jobb.

– Kan Frp gjennomføre dette vedtaket uansett hvordan det blir?

– I Fremskrittspartiet er det landsstyre og landsmøtet som må avgjøre det. Det er snakk om kostnader på to milliarder i året i 10 år. Vi må se hva vedtaket blir, og så blir det opp til landsstyret å avgjøre om det er ansvarlig å sitte og administrere det vedtaket.

– Kan bli kabinettsspørsmål

Per Sandberg

Per Sandberg sier et syriavedtak kan føre til at Frp må trekke seg fra regjering.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Hva hvis landsstyret sier nei?

– Dersom mitt landsstyre sier at dette er så uansvarlig at dette kan ikke Frp være med å administrere, så er det et klart signal til regjeringen.

– Må dere da ut av regjering?

– Ja, eller ta dissens, stille kabinettsspørsmål, det er mange løsninger på det. Alt avhenger av hva og hvilket vedtak Arbeiderpartiet presser gjennom i Stortinget, sier Sandberg.

Regjeringspartiene har til nå motsatt seg å hente flere kvoteflyktninger til Norge fra Syria i år, utover de 1500 Norge allerede har forpliktet seg til å ta imot.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger