– Nordmenn spiser potetgull for kostnaden av 10 000 syriaflyktninger

Generalsekretær Liv Tørres i Norsk Folkehjelp er lut lei alle regnestykkene for hvor mye det koster å ta imot 10 000 kvoteflyktninger.

Nordmenn spiser potetgull for prisen av 10 000 syriaflyktninger, sier Liv Tørres, generalsekretær i Norsk Folkehjelp.

Generalsekretær Liv Tørres i Norsk Folkehjelp mener flyktningedebatten må tilbake til å snakke om den humanitære katastrofen.

– Jeg begynner å bli grundig lei. Folk, også i pressen, sitter og regner disse tallene opp og ned og i mente. Og tallene varierer litt kanskje etter hva de forskjellige har en agenda om. Nå må vi ta debatten tilbake til det dreier seg om.

Generalsekretær Liv Tørres i Norsk Folkehjelp sitter i studio til Dagsnytt 18 på NRK P2 og debatterer vårens store sak; om og hvor mange ekstra kvoteflyktninger Norge kan og skal ta imot i år og neste år.

– Dette dreier seg om en humanitær katastrofe av dimensjoner vi aldri har sett maken til i vår levetid. Vi snakker om 12 til 13 millioner folk på flukt. Det er det vi må snakke om, sier Tørres.

Potetgull og sjokolade

Hun sier norsk debatt må handle om andre ting enn kostnadene det vil påføre Norge.

– Vi spiser potetgull for to milliarder kroner i året. Vi spiser sjokolade for fem milliarder, sier Tørres.

Bare potetgullforbruket er nok til å dekke alle utgiftene for å ta imot, bosette og integrere de 10 000 kvoteflyktningene som diskuteres på Stortinget.

Dette viser beregninger NRK har gjort.

Statssekretær Kai-Morten Terning (Frp) i Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet sier at kommunenes innvendinger er en del av debatten.

– Jeg ber om at man lytter til det kommunene sier. Vi snakker om bolig, at det skal være personer som skal jobbe med flyktningene slik at det blir en god integreringsprosess. De personene skal ha lønninger, de som kommer og har barn skal ha barnehage- og skoleplass. Da blir det snakk om penger.

Han sier også at det fortsatt sitter mer enn 5 000 flyktninger i asylmottak som venter på å bli bosatt i Norge allerede nå.

– Det er ingenting som tyder på at vi har plass til å ta imot flere i norske kommuner enn det vi kommer til å måtte ta imot, sier

Kan ta 3 500 flyktninger hvis de får 400 millioner kroner

Samtidig har Kommunenes interesseorganisasjon, KS, regnet ut at norske kommunene vil kunne ta imot inntil 3500 flere flyktninger innan få måneder.

Hvis staten tar regningen på om lag 400 millioner kroner.

– Økonomi er en forutsetning for å kunne bosette flere,sier Gunn Marit Helgesen, leder i KS.

Organisasjonen vil ha 15 000 kroner i ekstra integreringstilskudd per flyktning for alle, i tillegg til 25 000 kroner i bonustilskudd per flyktning for kommuner som tar imot ekstra mange flyktninger.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger