Hopp til innhold

Frivillige: Flere arbeidssøkende må sove på gata

OSLO/KRISTIANSAND/BERGEN (NRK): Vasili Peskov har kommet til Norge for å søke lykken på arbeidsmarkedet, men er del av en voksende gruppe som ikke har noe sted å sove. Overnattingskapasiteten er sprengt, advarer frivillige organisasjoner.

Vasili Peskov fra Romania trakk en rød brikke da han forsøkte å få overnatte inne på akuttovernattingen til Røde Kors. Det førte til en ny kald natt ute på gata i Oslo.

Vasili Peskov fra Romania har vært i Norge under én uke. Denne natten tilbringes utenfor en barnehage på Majorstua i Oslo.

Brit Kjerschow Jevne i Røde Kors

Brit Kjerschow Jevne i Røde Kors forteller at organisasjonen har måtte avvise mange arbeidssøkende som ber om akuttovernatting.

Foto: Ketil Kern / NRK

Torsdag 14. april, en regnvåt kveld utenfor Misjonskirkens lokaler på Majorstua i Oslo. Om lag 50 personer skal få sove i en varm feltseng i natt, men langt flere har stilt seg i kø.

Vasili Peskov er ikke en av de heldige. I stedet finner han seg en plass ved en barnehage i nærheten. Noen søppelkasser blir satt opp som ly for vinden, før han og en kompis legger seg ned på én madrass.

– Vi sover her til politiet kommer og jager oss, sier Vasili, som kom til Norge for seks dager siden.

Flere må sove ute

De siste ukene har NRK vært i kontakt med flere hjelpeorganisasjoner i Kristiansand, Bergen og Oslo. Tilbakemeldingen er den samme: Pågangen fra fattige tilreisende og arbeidssøkende har økt sammenlignet med samme periode tidligere år.

Mihaela Johanna Dumitru selger skjerf og votter på gata i Kristiansand. Under Vesterbroa har hun skapt seg et hjem sammen med andre rumenere.

Mihaela Johanna Dumitru er en av rundt 25 rumenere som bor under en bro i Kristiansand sentrum. Hun sitter fem-seks timer på gaten hver dag og selger strikketøy, eller tigger. Pengene går til hennes to barn i Romania, forteller hun.

I Oslo har antallet som må avvises for overnatting hos Røde Kors økt med 25 prosent det siste året. Brit Kjerschow Jevne, som organiserer frivillige for Røde Kors, sier flere arbeidsinnvandrere nå må sove på gata, i biler eller i parker.

– Vi må dessverre avvise flere og flere. På mandag var det nitten som ikke fikk overnattingsplass her, og vi må avvise folk hver eneste dag. Det er ikke gøy, sier Jevne til NRK.

Leir under bro

Oslo er den eneste byen I Norge som har et overnattingstilbud hele året. I Kristiansand fører pengemangel til at tilbudet stenges i sommerhalvåret.

Derfor har rundt 25 rumenske statsborgere laget en egen leir under Vesterveibrua i sentrum. Til tross støy og forurensning prøver Mihaela Johanna Dumitru å se lyst på livet.

Rumenere bor under bro i Kristiansand

Kari Klingsheim, feltsersjant i Frelsesarmeen, snakker med noen av rumenerne som bor under Vesterveibrua i Kristiansand.

Foto: Sander Heggheim / NRK

– Jeg har ikke noe annet, dette er huset mitt. Det er det samme som å være i Romania, jeg har ikke vann der heller.

– Det er gripende, og jeg blir egentlig ganske opprørt. Selv om de har gjort det så hyggelig de kan, er det helt forferdelige forhold. Jeg kjenner at dette er tøft å se, sier Kari Klingsheim, feltsersjant i Frelsesarmeen.

Flere nasjonaliteter

Kirkens Bymisjon mener hjelpeorganisasjonene må samarbeide med staten og kommunene for å sørge for at rattige tilreisende får tak over hodet.

– Nøden har kommet så nært at vi ser mennesker lide hver dag, sier Adelheid Firing Hvambsal, generalsekretær i Kirkens Bymisjon.

Alle EØS-borgere med gyldig ID-kort/pass kan være i Norge inntil tre måneder. Inntrykket til hjelpeorganisasjonene er at de arbeidssøkende nå kommer fra flere land enn tidligere, som følge av trangere økonomiske tider på kontinentet.

– Vi har hatt vekst i flere grupper som bruker dette tilbudet, fra flere europeiske land. Det er mange polakker, albanere og spanjoler som kommer, sier Jevne.

– Jeg har kommet til Norge for å få et bedre liv. Den politiske situasjonen i Spania er bra, men ikke den økonomiske, sier Daniel Florin (43).

Denne torsdagen er han en av de 50 som får sengeplass på Majourstua. Florin anslår selv at han har sovet de siste 20 nettene ute i Oslos gater.

Diana Avdamensku

Diana Avdamensku (29) har to barn i Romania. Hun bor i en rød varebil i Kristiansand, der gassen står på ved siden av senga som deles av tre stykker.

Foto: Sander Heggheim / NRK

AKTUELT NÅ