NRK Meny
Normal

Frifinnes for terrorforbund: – Lettet

Lagretten har i kveld avsagt kjennelse, der 46 år gamle Hasan Ahmed frifinnes for terrorforbund. Han finnes skyldig for å ha deltatt i og støttet IS.

Terrortiltalt 46-åring i retten

Den 46 år gamle norskpakistaneren i Oslo tingrett i mai 2016.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

Norskpakistaneren ble dømt sammen med 23 år gamle Adam Idrisovich Magomadov, med bakgrunn fra Tsjetsjenia, i august i fjor.

De to ble pågrepet i en koordinert aksjon i Oslo og Fredrikstad i juni 2015. Og Oslo tingrett mente begge hadde deltatt i terrorforbund og deltakelse i IS i Syria.

De to mennene ble dømt for dette etter at de reiste sammen til Syria i august 2014. 46-åringen frikjennes nå for den mest alvorlige posten om terrorforbund i Borgarting lagmannsrett. Straffeutmålingen kommer senere.

– Flere år lavere straff

Nils Christian Nordhus

Forsvarer for 46-åringen, Nils Christian Nordhus.

Foto: ROALD, BERIT / NTB SCANPIX

– Han er lettet over frifinnelsen knyttet til terrorforbund, og tar til etterretning at han blir funnet skyldig for deltagelse i organisasjonen. Men det er hevet over tvil at han frikjennes for den viktigste posten som har en strafferamme på ti år. Straffen vil definitivt bli flere år lavere nå, sier Nils Christian Nordhus, som forsvarer 46-åringen.

Mennene skal ha deltatt i IS' opplæringsprogram, og blant annet ha lært adskilling og sammensetning av AK47.

23 år gamle Magomadov var en del av en vennegjeng i Fredrikstad hvor flere planla å reise til Syria for å bli fremmedkrigere.

Høyesterett?

– Han har erkjent deltagelse i IS. Post to gjelder terrorforbund og vi mener at terrorbegrepet ikke er brukt riktig. Hva er en krigshandling, og hva er en terrorhandling i krigstid? Vi argumenterte for at begrepet må brukes ganske annerledes i fredstid enn i krigstid, sier advokat Jostein Løken, som forsvarer 23-åringen.

Advokat Jostein Løken

Advokat Jostein Løken.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Han regner med at saken vil ankes til Høyesterett fordi det er uavklart jus som tidligere ikke er prøvd for retten.

Dom i saken forventes å bli avsagt før påske.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger